НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Руски научници открили нову супстанцу која може да успори раст тумора мозга

Група руских научника направила је нову супстанцу која може да успори раст тумора мозга. Резултати истраживања објављени су у часопису „Фронтиерс ин Фармаколоџи“.
Sputnik
У истраживању су учествовали стручњаци са Института за хемијску биологију и фундаменталну медицину сибирског огранка Руске академије наука и новосибирског Института за органску хемију „Ворожцов“.
„Научници су развили једињење које може да потисне агресивно понашање ћелија тумора на мозгу и спречи њихово продирање у здраво ткиво. Добијени подаци могу се користити за прављење нових лекова за терапију мултиформног глиобластома код људи“, наводи се у саопштењу.
У експериментима са ћелијама, научници су открили једињење (солоксолон пара-метиланилид) које ефикасно блокира ефекат протеина који подстиче тумор.
Осим тога, откривено једињење значајно повећава осетљивост ћелија глиобластома на темозоломид (главни препарат за лечење глиобластома) и потискује њихову способност ширења.
Глиобластом мултиформе је најчешћи и малигни тумор мозга. Упркос значајном напретку у области хируршких, хемотерапијских и радиотерапијских третмана, очекивани животни век пацијената са глиобластомом након терапије обично није дужи од 15 месеци.
РУСИЈА
У Русији направљен препарат који спречава појаву метастаза
Погледајте и:
Коментар