РУСИЈА

Председник Палестине за Спутњик: Спремни смо за преговоре са Израелом

Палестина је спремна за преговоре са Израелом о свом коначном статусу, рекао је палестински председник Махмуд Абас у интервјуу за Спутњик.
Sputnik
„Држава Палестина је формирала политичку визију и припремила мапу пута коју је одобрила група од шест арапских држава и која је послата на разматрање Сједињеним Државама, Европској унији и чланицама Савета безбедности УН. Она се заснива на свеобухватном политичком решењу које предвиђа крај израелског присуства у Појасу Газе“, рекао је Абас.
Председник је нагласио да ова одлука предвиђа „улазак у преговоре са израелском страном о коначном статусу у оквиру међународне мировне конференције у складу са одређеним временским распоредом и израду регионалног безбедносног механизма“.
Консултације о формирању владе националног јединства у Палестини почеће након завршетка рата у Појасу Газе и ако покрет Хамас прихвати услове помирења.
„Ако Хамас прихвати услове националног помирења, правне консултације о формирању владе националног помирења почеће након завршетка рата у Гази“, рекао је Абас.
Он је напоменуо да је сада приоритет палестинских власти да се заустави агресија на Појас Газе.

„Пре три месеца формирана је технократска влада, формирана од палестинских стручњака који не припадају политичким фракцијама. Она испуњава своје обавезе према нашем народу у Појасу Газе у истој мери као на Западној обали и у Јерусалиму" нагласио је палестински лидер.

Истовремено, општи избори за палестински парламент не могу се одржати све док Тел Авив не осигура учешће Палестинаца из источног Јерусалима на њима.
"Наш став о палестинским изборима је јасан. Више пута смо позивали да се они одрже и планирамо да их одржимо у случају ако то будемо могли да урадимо на Западној обали, Појасу Газе и источном Јерусалиму", рекао је Абас.
Коментар