РУСИЈА

Скинут вео тајности: Хитлер намеравао да баци нуклеарну бомбу на СССР

Адолф Хитлер је планирао да употреби нуклеарну бомбу против СССР у јуну 1945. године, следи из архивских докумената са којих је скинута ознака тајности, а које је објавила Федерална служба безбедности Русије.
Sputnik
ФСБ је објавила фотокопије докумената из случаја бившег високог нацистичког званичника, групенфирера Вернера Вехтера. Поред дужности шефа штаба Главне управе за пропаганду Хитлерове партије НСДАП, Вехтер је у истом одељењу био и шеф ресора за наоружање и грађевинарство.
Вехтер је дао исказ совјетским истражитељима о томе како је нацистичка Немачка развијала нове врсте наоружања, конкретно нуклеарну бомбу. Како следи из његовог сведочења, нацисти су хтели да помоћу далекометних балистичких ракета „Фау-2“ изведу нуклеарне нападе на индустријске центре СССР на Уралу и у Централној Азији.
„Да се немачко Министарство наоружања припрема за примену нуклеарне бомбе први пут сам сазнао од инжењера Доминика. Он је радио у Министарству пропаганде као инжењер комуникација и, с обзиром на природу свог посла, одржавао је контакт са руководећим инжењерима који су радили у сфери развоја тајног оружја и, између осталог, нуклеарне бомбе. Он је рекао да су немачки научници успели да постигну фисију атомског језгра, те да се инжењери баве разрадом метода и начина практичне примене нуклеарне енергије као средства ратовања“, рекао је Вехтер на испитивању 10. октобра 1945. године.
Вехтер је појаснио да нема тачне податке, али да су му одређени знаци дали разлога да верује у могућу употребу нуклеарне бомбе у рату против СССР у лето 1945.
„У једном од разговора са мном, државни секретар Министарства пропаганде др Науман је, говорећи о војној и политичкој ситуацији Немачке у последњој фази рата, рекао да би ускоро све требало да се промени на боље и позвао се на речи Хитлера, који је у уском кругу људи изјавио: 'Нека ми Бог опрости, последњих 14 дана рата'“, рекао је Вехтер.
Поред тога, Вехтер се присетио како се почетком 1945. састао са „шефом Управе за наоружање, Зауром, једним од лидера немачке индустрије и, фактички, заменик министра наоружања Шпера“.
„Заур ми је у поверењу рекао да је у току интензиван рад на производњи најновијег оружја, које ће ускоро бити употребљено на фронту. О томе ми је у пролеће 1945. говорио научник из немачког научно-истраживачког савета, професор Шуман, који је рекао да они раде на тајном оружју које би могло да промени цео ток рата у корист Немачке“, сведочио је тада Вехтер.
У марту 1945, министар пропаганде Рајха Јозеф Гебелс је, у присуству Вехтера, „наложио службенику Министарства пропаганде фон Боркеу да састави хороскоп за месец јун, који наводно предвиђа судбину Хитлера, јер се јун сматрао посебно повољним месецом за Хитлера“. Према речима Вехтера, хороскоп је требало да се „дистрибуира међу становништвом Немачке“.
„Хитлеровим нехуманим плановима да употреби атомску бомбу против Совјетског Савеза није било суђено да се остваре. У мају 1945. године нацистичка Немачка је капитулирала“, саопштио је Центар за односе са јавношћу ФСБ.
Погледајте још:
Коментар