НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Два америчка астронаута заглављена у свемиру, можда се неће вратити на Земљу до 2025. године

Двоје америчких астронаута заглављених на Међународној свемирској станици (ИСС) од почетка јуна, а који су тамо стигли свемирским бродом "Старлајнер" компаније "Боинг", можда се неће вратити на Земљу до 2025. године због тога што није сигурно да је летелица безбедна за повратак, рекли су званичници НАСА.
Sputnik
Америчка свемирска агенција саопштила је у среду да испитује да ли би два астронаута могла да се врате на Земљу у летелици америчке компаније "Спејс икс" уместо у капсули "Старлајнера" која је оптерећена проблемима од лансирања пре више од два месеца, 5. јуна, пренели су медији.
Астронаути су стигли на ИСС пре два месеца за, како је било планирано, осмодневну мисију.
Као резултат тога, повећавају се шансе да ће се астронаути Буч Вилмор и Сунита Вилијамс вратити на Земљу у летелици "Спејс икса", док ће се летелица Старлајнер вратити празна.
Вилмор и Вилијамс би могли да се врате на Земљу следећег фебруара.
Компанија "Боинг" саопштила је у петак да и даље стоји иза свемирске летелице "Старлајнер" и да сматра да посада може безбедно да се врати на Земљу.
Компанија истиче да подржава захтеве НАСА да се обаве додатна тестирања и анализе да би се утврдила безбедност летелице.
"Боинг" је саопштио прошле седмице да има губитак од 125 милиона долара у програму "Старлајнер".
Погледајте и:
Коментар