ДРУШТВО

„Научите много и искуства вратите у Србију“: Вучић са студентима и средњошколцима који путују у Кину

Председник Србије Александар Вучић поручио је српским ученицима и студентима, који у оквиру програма Међународне културне размене младих путују у Кину, да је то модерна и уређена држава која се убрзано развија и да ће посета бити изузетна прилика за њих да много тога науче о тој земљи што ће памтити целог живота.
Sputnik
„Ово је за њих изузетна прилика да науче нешто о настанку цивилизације, о томе како којом брзином се развија данашња Кина и добар део или читава Азија, а истовремено да виде колико је Кина модерна и уређена земља, колико тога можемо од Кине да научимо и колико тога можемо да добијемо сарађујући са Кином“, рекао је Вучић у Палати Србија на пријему српских студената и средњошколца који путују у Кину.
Он је додао да верује да ће време проведено у Кини за њих представљати нешто најважније у поређењу са претходним годинама проведеним у школи. Поручио је да им посвећеност, учење, сазнавање, рад нико не може да одузме.
„Ово што ћете да видите и да научите и у кинеским градовима, али и у кинеским фабрикама, компанијама, нешто је што ћете памтити за цео живот“, поручио је Вучић.
Подсетио је на речи председника Кине Си Ђинпинга који је рекао да су млади људи нада и будућност земље, као и да млади људи треба да имају високе амбиције, осећај одговорности и да улажу неуморне напоре да остваре своје снове.
„Без снова нема будућности. Да бисте снове остварили морате да радите напорно, тешко, озбиљно и одговорно“, истакао је Вучић.
Он је замолио студенте да у Кини науче много и да та своја искуства врате у нашу земљу, као и да остваре не само лични напредак, већ да учествују у стварању већег богатства за целу Србију.
Он је подсетио и на то да је од израелског политичара Шимона Переса научио да средњошколци и студенти који не раде бар по два сата дневно немају шансу да буду успешни.
"Такође сам научио да ми старији уколико не учимо најмање два до три сата дневно, немамо никакву шансу за опстанак и за успех“, казао је Вучић.
Он је навео да Србија са Кином има све већу трговинску размену и да је почела имплементација Споразума о слободној трговини, чији ће се ефекти још много више осетити у годинама које долазе.
„Већ ове године имамо 23,5 одсто већу трговинску размену са Народном Републиком Кином у првих 6 месеци, него прошле године. Што значи да ћемо прећи 7,2-7,3 милијарде евра трговинске размене са Кином“, рекао је Вучић и нагласио да се Кина полако, али сигурно приближава месту првог трговинског партнера, које и даље држи Немачка.
Напоменуо је да постоји и значајан раст извоза Србије у Кину, а не само увоза из Кине и истакао колико је Србији важна сарадња са том земљом.
„Немојте да заборавите, Кина је наш пријатељ, наш искрени пријатељ, челични пријатељ. Кина нам је помогла и у тешким тренуцима за нашу земљу у Уједињеним нацијама и то су ствари које нико у нашој земљи не сме да заборави“, рекао је Вучић.
Захвалио је Кини, компанији „Минт“ и председнику Сију што су омогућили ову размену студената, а студентима је пожелео успешан пут и изразио уверење да ће заволети Кину.
Свим студентима овом приликом на поклон су уручени таблети.
Погледајте и:
Коментар