СПОРТ

Ви сте нама најбоље на свету

Ђовани Гвидети, италијански стручњак, рекао је после пораза од Италије да више неће бити селектор репрезентације Србије, убрзо су се појавили наводи о новом имену, а Одбојкаши савез Србије огласио се демантом. Уколико је заиста тако и Гвидети остане на клупи неке промене ће бити неопходне.
Sputnik
Одбојкашице Србије поражене су од репрезентације Италије у четвртфиналу актуелног такмичења и то резултатом 3:0 и неће бити у прилици да изборе медаљу иако су на турнир стигле као велики фаворит за неко од одличја.
Плакале су Српкиње, али кривица није само њихова већ и селектора Ђованија Гвидетија који је и сам преузео одговорност за пораз и потом рекао да је то била вероватно његова последња утакмица на клупи Србије јер му је уговор истекао.
После тога огласио се Одбојкаши савез Србије.
„Одбојкашки савез Србије демантује писање појединих медија да је изабран нови селектор женске репрезентације Србије, а да је Ђовани Гвидети смењен. Као свака озбиљна организација и Одбојкашки савез Србије ће прво по убрзаном поступку анализирати резултате женске и мушке сениорске репрезентације на такмичењима одиграним ове године, а онда у најбржем могућем временском оквиру донети одлуке у интересу будућности и развоја српске одбојке и о њима обавестити јавност.
Поносни смо на резултате наших одбојкашица и одбојкаша у последњој деценији, поносни смо на помоћ државе одбојци и услове који им се обезбеђују за тренинг, припреме и путовања, као и на чињеницу да су се редовно одазивали репрезентативним обавезама и борили за грб Србије. Нажалост, резултат је овога пута изостао, али српска одбојка има будућност и прилику да се на следећим великим такмичењима врати на победничка постоља", саопштио је ОСС.
Иако је стигао демант, тешко је да ће Гвидети имати пуно аргумената који би му сачували место селектора.
Италијански стручњак на клупу Србије сео је 2023. годиненакон што је претходних шест година био селектор репрезентације Турске. Дочекала га је сјајна екипа предвођена Тијаном Бошковић која је годину дана раније освојила злато на Светском првенству.
Највећи успех који је остварио са овом репрезентацијом било је финале Европског првенства, а онда је имао прилику да на актуелном такмичењу као селектор дође до одличја.
Српске одбојкашице одилично су почеле такмичење, победиле су Француску без изгубљеног сета, али онда су уследили проблеми. У мечу против селекције Сједињених Америчких Држава Српкиње су лоше стартовале, изгубиле су први сет, а проблематично је било и у другом.
Међутим, средином сета пробудиле су се одбојкашице Србије и баш у том тренутку када су успеле да изједначе Гвидети је одлучио да направи промене. Није се то испоставило као добра одлука и изгубљен је и други сет.
Успеле су Српкиње потом да стигну до изједначења, а онда је селектор одлучио да прави промене и у самој завршници петог сета, који је на крају припао Американкама.
Такође, Хена Куртагић блистала је у првом мечу, у другом је имала грешке, али чини се не толико драстичне да преко ноћи постане резервни играч уместо Мине Поповић.
Нису добро издање наше одбојкашице показале против Кине,а онда је уследио најтежи ударац од Италије.
Истина је да су биле доминантније, али да ли толико да освоје сва три сет? Александра Узелац одиграла је можда и најбољи сет у каријери, а онда је као „награду“ добила место на клупи.
Катарина Лазовић са својим бомбама од сервиса дефинитивно је била потребнија више него што је добила прилику.
Током четвртфинала селектор је два пута прекинуо поен и тражио челенџ, оба пута чини се нерационално и тако је противницама поклонио два поена.
Да ли је селектор доносио добре одлуке или не, може да се анализира, али то неће променити резултат. Сада само остаје питање да ли је Гвидети заслужио да настави да води маестралну репрезентацију која је заслужила више. Нешто попут чувеног тајм-аута Зорана Терзића у финалу Европског првенства 2021. године упаво против Италије.
„Екипа! И кад је тешко и када је лепо, увек екипа. Ви сте мени најбоље на свету“, гласиле су тада Терзићеве речи које би било лепо да и сада неко каже нашим златним девојкама.
СПОРТ
Маринино упозорење: Без стратегије ни ја нећу бити ту – просто нећу
Коментар