НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинези развили првог „интелигентног“ робота-ајкулу на свету /видео/

Кинески научници су спојили свемирску технологију с поморском индустријом и тако направили значајан искорак у модерној поморској технологији. Кинеска компанија Shenyang Aerospace Xinguang Group развила је првог "интелигентног" робота - кит ајкулу.
Sputnik
Ово "бионичко чудо" је дугачко готово пет метара и тешко 350 килограма и без проблема може опонашати покрете праве кит ајкуле с невероватном прецизношћу укључујући пливање, окретање, плутање, роњење, зарањање па чак и покрете чељусти.
"Ово је досад највећа бионичка риба. Кит ајкула има седам покретних зглобова од којих сваки захтева рачунарство, комуникацију и сензоре, што је такође наша кључна технологија", рекао је Гао Цао, дизајнер из поменуте групације.
Роботска кит ајкула има напредне карактеристике укључујући бежични даљински управљач, програмирано пливање и бионички погон с више зглобова, а ове карактеристике јој омогућавају да постигне брзину од 0,7 метара у секунди и зарони у дубину до 20 метара.
Опремљен напредним оптичким камерама, сензорима, сонарном технологијом и БеиДоу системима позиционирања, овај робот може обављати различите задатке укључујући праћење квалитета воде, мапирање подводног терена и обављање специјализованих мисија.
"Примера ради, кад робот обавља своје задатке, он ће наилазити на разне препреке. За то ће му послужити компјутер који служи као његов мозак. Маса података мора бити прегледана и издвојена синхронизовано, а затим коригована и проверена пре него се истински ефикасни подаци могу издвојити за нашу бионичку кит ајкулу како би она идентификовала своју околину", изјавио је Фанг Xуелин, помоћник директора Одељења за истраживање технологије подводног погона.
У поређењу с конвенционалним подводним роботима покретаним пропелерима, бионичка кит ајкула има јединствене и значајне предности. Њен затворени дизајн спречава загађивање воде јер не ослобађа загађиваче. Поред тога, њено аеродинамично тело смањује ризик од заглављивања у препрекама и минимизира штету за морски живот.
Након првог успеха, компанија је додатно развила своју понуду бионичких производа како би имала Yангтзе плискавице без пераја, китове убице и делфине.
Беспрекорна интеграција морске бионичке технологије и интелигентних система покреће иновације у сектору подводне роботике.
Како људи све дубље зарањају у океане, подводни роботи постају вредан алат за истраживање и развој. Кит ајкула и слични бионички роботи би могли унети револуцију у операције на мору и у научна истраживања, пише Интерестинг инџениринг.
Погледајте и:
Коментар