РУСИЈА

Међународна награда за мир „Л.Н. Толстој“ биће уручена 9. септембра у Москви

На дан рођења руског писца Лава Толстоја, 9. септембра, у Бољшом театру одржаће се свечана церемонија уручења Међународне награде „Л.Н. Толстој“.
Sputnik
Награду ће добити личност или организација који се баве активним мировним деловањем, пружају значајан допринос у окончању трке у наоружању, изградњи мултиполарног света, јачању међусобног разумевања и сарадње међу народима, супротстављању претњи од трећег светског рата.
Наследник великог писца, Владимир Толстој, испричао је о томе шта га је мотивисало да се прикључи жирију Међународне награде која носи име по његовом славном претку.
Према његовим речима, у свету је тренутно веома турбулентна ситуација, као да се буде уснули вулкани. Вероватно нико не може да се осећа спокојно нити да буде сигуран да се неки од тих тињајућих вулкана неће пробудити, сматра Владимир Толстој.
„Ако је свет данас тако глобално подељен и има супротне тачке гледишта на питања која се тичу рата и мира, добра и зла, моралног и неморалног, онда Русија има право да брани своје гледиште, вредности и идеју о томе какви људи достојанствено спроводе активност која има за циљ глобални мир. Желим да подржим универзалне људске вредности“, поручио је Владимир Иљич Толстој.
На питање због чега, по његовом мишљењу, награда носи име великог писца, наследник Лава Толстоја је одговорио да се књижевник борио у рату, био је официр, артиљерац и бранио је руски Севастопољ, Крим. Учествовао је у ратним дешавањима на Кавказу, чак у војним операцијама ван Русије, на Дунаву у Силистри.
„Толстој је био на корак од смрти и више пута је могао да падне у заробљеништво. Видео је смрт, погибију огромног броја људи. Знао је о чему говори и пише, то је било његово лично искуство. Чехов је рекао: ‘Кад умре Толстој, све ће отићи бестрага’“, констатовао је Толстојев потомак.
Наследник великог писца је закључио да се чинило да Толстој самим својим постојањем и својим делима није допуштао апсолутно зло великих размера“.
Претходно, у Русији је установљена нова међународна награда за мир „Л.Н. Толстој“ која ће се додељивати за активност усмерену на јачање мира и међународне сарадње, укључивање шире међународне заједнице у борбу за мир у свету, као и постизање добротворних, културних и образовних циљева.
Добитнике награда одређује ауторитативни међународни жири, представници културе, науке и пословних кругова из Русије и држава Европе, Азије, Африке и Латинске Америке.
Погледајте и:
Коментар