ЕКОНОМИЈА

Мићовић: Док год је могућ извоз нафте из Ирана - неће бити несташице

Генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије" Томислав Мићовић изјавио је данас да дешавања на Блиском истоку утичу на цене нафте на нашем тржишту, али докле год је могућ извоз из Ирана, неће бити проблема.
Sputnik
Мићовић каже за РТС да од када трају сукоби на Блиском истоку имамо спектакуларне најаве да ће цене нафте енормно порасти, међутим већ неко време цена је испод 80 долара по барелу.
Према његовим речима, то значи да нафте има довољно и да нема потребе да неко плати више.
"У цене деривата су уграђене и државне дажбине, тај део иде држави и разликује се од државе до државе, а онај други део је уједначен. Северна Македонија и БиХ имају ниске дажбине ка држави, док Грчка и Албанија имају највише у региону. Свака држава има своју политику", напоменуо је генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије".
Како каже, сва сирова нафта допрема се у Медитеран и она је доступна и Нафтној индустрији Србији.
Мићовић додаје да су канали транспорта поремећени, али да је успостављена нова стабилност.
"На цене нафте утиче много параметара. Сведоци смо након почетка рата између Украјине и Русије да је дошло до наглог скока цена, јер је Русија обуставила извоз. То је трајало док се нису нашла нова тржишта", истакао је Мићовић.
Осврнувши се на предстојеће америчке изборе и најаву кандидата да ће њиховом победом обезбедити ниже цене горова, Мићовић каже да они немају много утицаја.
"Доларом може да се утиче на тржиште, јер се доминантно тргује њиме. Сједињене Америчке Државе једино кроз промену вредности долара могу да утичу на цену", рекао је Мићовић за РТС.
Погледајте и:
Коментар