Специјална операција у Украјини

Русија: Напади Кијева претња не само по Курску нуклеарку, већ и читаву глобалну атомску индустрију

Москва је обавестила Међународну агенцију за нуклеарну енергију (ИАЕА) о ситуацији у Курској нуклеарки, а у вези са покушајем напада украјинских снага на Курску област. На подручју нуклеарке откривени су фрагменти украјинских ракета, али није било директног гранатирања, саопштило је представништво Русије при међународним организацијама у Бечу.
Sputnik
Према саопштењу објављеном на званичном Телеграм каналу представништва истиче се да су 8. августа на подручју нуклеарке били откривени, вероватно, фрагменти и остаци оборених ракета, између осталог и у делу комплекса за прераду радиоактивног отпада.
Такође се наглашава да тренутно није забележено директно гранатирање града Курчатова, нуклеарне електране и енергетске инфраструктуре, али да „ситуација остаје напета".
„Непромишљена дејства Украјине су претња не само по руски нуклеарни објекат, већ угрожавају и читаву глобалну нуклеарну индустрију", закључује се у саопштењу.
Претходно, шеф Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси је поводом ситуације у Курској области позвао на максималну уздржаност како би се избегла нуклеарна несрећа.
Раније данас је в.д. губернатора Курске области Алексеј Смирнов изјавио да су четири украјинске ракете и четири дрона оборена у тој области. Град Курчатов у Курској области је без струје због тога што су делови украјинског дрона пали на подстаницу.
Припадници групе "Север" Оружаних снага Русије настављају да одбијају покушаје украјинске војске да изврше упаде на територију Русије на курском правцу, саопштило је раније Министарство одбране Русије. Украјинске снаге су током борбених дејстава на курском правцу изгубиле готово 945 војника, истиче ресор.
Подсетимо, Оружане снаге Украјине су у уторак ујутру покушале да се пробију на територију Курске области. Истог дана руско Министарство одбране известило је да су украјински војници са око 300 војника, уз подршку 11 тенкова и више од 20 оклопних возила, напали положаје јединица које покривају руску државну границу у подручју насеља Николаево-Дарино и Олешња. Према речима вршиоца дужности губернатора Курске области Алексеја Смирнова, граничари и Оружане снаге Русије су на граници уништиле 16 јединица украјинске технике.
Погледајте и:
Коментар