ЕКОНОМИЈА

Вучевић: Испитујемо ко се све уграђује у цене производа, видећемо да укључимо и БИА

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да је на Савету за БДП отворена тема тржишних маржи, да Влада у сарадњи са министарствима и НБС тренутно испитује ко све учествује у ланцу повећања цена и нагласио да је Србија усвојила тржишну привреду, али да и она има своја правила и регулативу.
Sputnik
"Испитујемо ситуацију заједно са осталим министарствима, са Народном банком Србије. Видећемо да укључимо и Безбедносно информативну агенцију. Да испитамо ко све учествује у томе", рекао је Вучевић одговарајући на питање да ли би марже на одређене производе могле да се ограниче.
Он је навео да је у разговору с пољопривредницима видео како произвођачи продају сунцокретово семе или уљану репицу по једној цени, онда уљаре купују по другој, а након тога се у продавници купује уље по некој трећој цени.
Додао је да су га и многи пријатељи и политички истомишљеници питали како је могуће да су неки производи и по два или три пута Србији скупљи него у региону или у Европи.
Вучевић је нагласио да је добио много порука у којима му је сугерисано да се не бави овим питањем.
"Хајде да оголимо ствари, да покажемо народу да то није питање политике. Да не нападају председника или владу када виде цене, него да знају да иза тога стоје неки други људи", рекао је Вучевић.
Вучевић истиче да је Србија прихватила тржишну привреду, али да и она има своја правила и регулативу.
"Тржишна привреда није анархија и тржишна привреда има правила. Него да видимо ми ко се ту уградио између оних који производе и оних који продају. Да видимо ко прави додатке на цене које на крају грађани плаћају", рекао је Вучевић.
Он је оценио да се таквим потезима појединаца поништава све оно што влада и држава раде по питању макроекономије.
"Неко гледајући само сопствене интересе не води рачуна о нашим грађанима. Ми смо одговорни за грађане Србије, не за велике трговачке ланце или неке посреднике. И њих поштујемо. Имају право да раде и имају право на профит, али немају право на екстра профит. Бар што се мене тиче", закључио је Вучевић, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Коментар