РУСИЈА

"Инцидент с дроновима покушај да се Белорусија увуче у сукоб": Лукашенко иде на границу са Украјином

Председник Белорусије Александар Лукашенко је изјавио да на граници са Украјином ситуација није мирна и да намерава да се позабави тим проблемом на лицу места, преносе белоруски медији.
Sputnik
Како је рекао, изнад територије Белорусије јуче су били оборени украјински ударни дронови, а један део и изнад територије Русије.
Лукашенко је то назвао провокацијом, напоменувши да то неће остати без одговора.

„Мир у земљи је најважнији. Али, имајте у виду да не зависи све од мене. Јуче је гомила дронова прешло преко наше територије ка Русији и нарушило ваздушни простор. Било је неопходно применити силу, оборити их. Остали су оборени у Русији. На граници није мирно. Сутра морам бити тамо како би решио тај проблем“, рекао је Лукашенко и додао да је његов главни задатак да не дозволи избијање сукоба у земљи .

Министар одбране Виктор Хрењин је рекао да је белоруски председник раније данас дао налог да се ојачају војне снаге земље на два тактичка правца – гомељском и мозирском, на југу земље код границе са Украјином.
Белоруско Министарство спољних послова саопштило је да је инцидент са украјинским дроновима покушај да се сукоб пренесе и на друге у региону.
"Таква дејства радикално ескалирају ситуацију и представљају опасан покушај да се прошири зона постојећег сукоба. При томе, покушавају да увуку Белорусију која се доследно залаже за решавање сукоба и прекид крвопролића", наводи се у саопштењу.
Погледајте и:
Коментар