ЕКОНОМИЈА

Некада славни бренд, популаран у Србији, затвара све продавнице у Немачкој

Немачки модни бренд „Есприт“ ће до краја ове године затворити све своје преостале продавнице у Немачкој, што значи да ће 1.300 људи остати без посла.
Sputnik
Стечајни управник је успео да прода сам бренд „Есприт“, али пословање ове компаније у њеном седишту у Ратингену код Дизелдорфа и 56 продавница биће обустављено.
„Еспритови“ повериоци су једногласно пристали да се бренд прода британској корпорацији „Алтери Партнерс“, која је власник модних брендова „Цецил“ и „Стрит Уан“. То значи ће „Алтери Партнерс“ имати право на „Есприт“ као бренд. Договорено је да се не објављује цена купопродаје „Есприта“.
Купопродаја „Есприта“ као бренда значи да се није успело у томе да модни бренд спаси у целости као компанија. Дакле, наставиће да постоји као бренд, али још није познато у којем конкретно облику, преноси „Блицбизнис“.

Пословање изван Европе није погођено стечајем

Осим у Немачкој, „Есприт“ послује у Француској, Белгији, Аустрији, скандинавским државама, Пољској, Великој Британији и још неколико десетина земаља у свету. Његово пословање изван Европе није погођено стечајем. Седиште групације под којом је „Есприт“ је у Хонгконгу.
Немачка је најважније тржиште за „Есприт“. Ово је други стечајни поступак за ову компанију у последње четири године. Наиме, „Есприт“ је већ током пандемије короне отпустио трећину радника и затворио 100 радњи, од чега њих 50 у Немачкој.
Погледајте и:
Коментар