СРБИЈА

Премијер Вучевић на свечаном затварању "Српске куће" у Паризу

Данас се налазимо у центру света. Париз је несумњиво у последњих 16 дана био центар света. Управо овде, на месту где је цео свет окупио олимпијски пламен као светло света, као мисао мира и напретка, одлучили смо да подигнемо нашу Српску кућу, изјавио је данас премијер Србије Милош Вучевић на свечаном затварању Српске куће у Паризу.
Sputnik
"Српски народ је у том центру света на једном месту у само једној кући желео је свим народима отворити душу, раширити руке и примити у загрљај све добронамерне људе, као нашу браћу и наше сестре. И то је наша народна филозофија, логика, то је наш менталитет. Да имамо једну своју слободну и добронамерну, пријатељску и честиту, поштену кућу у заједници свих народа света, а та наша кућа се зове Србија", додао је Вучевић.
За ту кућу ми смо вазда били спремни дати све, за њену част и слободу, али за љубав и пријатељство са свим осталим народима. Ширина те душе и домашај те филозофије велики су толико да могу да загрле цео свет, додао је премијер Вучевић.
"И ми то данас овде радимо, братски, људски и честито грлимо све оне добронамерне, истинољубиве и правдољубиве. Сви су наши и Србија је њихова кућа једнако, као и наша", навео је премијер Србије и наставио:
"Ми овде данас желимо да представимо нашу визију Србије. Имали су ту визију наши преци, ми само само треба да је следимо и да остваримо њихове снове. Снове о равноправности и слободи. Снове о томе да својим радом можемо својим радом у фер условима да побеђујемо и као народ и као држава. Али да би се то десило мора много тога да се уради у контексту ОИ симболички се може поставити питање како једна бројчано мала држава може да изнедри један тим или појединце, тај спортски колектив и дух, који треба и може и то сви наши навијачи очекују да донесе златна, сребрна и бронзана одличја".
Он је истакао да као прво да сви морамо јако добро да радимо и тренирамо, јер успех никада не долази сам по себи.
"Друго, морамо да верујемо да можемо да заборавимо на неправде, судијске и друге... Да заборавимо на тежину изазова у који смо се упустили, већ да верујемо да је нормално да станемо на победничко постоље. Треће, морамо у свим аспектима бити бољи од конкуренције.... Морамо бити сложнији и уједињени, мора колектив да буде изнад сваког појединца и појединачког интереса. Да будемо 'сви за једног, једног за сви' што би рекао селектор кошаркаша Светислав Пешић. Мора да куца једно срце у грудима, да дишемо као један. То је једна, једина формула наше победе спортске и народне", рекао је Вучевић.
Он је захвалио свим посетиоцима, организаторима, спортистима и уметницима који су овај пројекат учинили изузетно успешним.
"Од дана отварања 27. јула када је Српску кућу отворио председник Александар Вучић па до данас, Српска кућа је постала дом за 50.000 посетилаца из целог света", додао је Вучевић.
Вучевић је рекао да је Српска кућа била место радости, али и туге.
"Место где смо заједно се радовали успесима наших спортиста и делили њихову тугу када резултати нису били онакви како су пре свега они желели, али сви заједно. Али све то је живот. И то је прави дух олимпизма. Важно је да смо имали своју кућу и своју породицу у којој смо могли увек да се вратимо. Важно је да имамо Србију и Српску кућу, наше парче слободе у овом узбурканом свету", навео је премијер Србије.
У Српској кући смо кроз богат мултимедијални садржај, изложбе, концерте, представе, панел дискусије, али и пословне, туристичке приказали суштину Србије, додао је Вучевић.
"Велико хвала свима онима који су радили на припреми и реализицији пројекту Српска кућа и што су нас представили целом свету онако како доликује. Заслужујете да вам кажемо велико хвала на подршци и напорном раду који су уложили да би овај пројекат био успешан. Ваш труд и преданост су осигурали да Српска кућа буде симбол културног, спортског и научног наслеђа, али и место наше слободе и духовног утемељења. Желим да се захвалим свим спортистима који су нас представљали на овим ОИ. Ништа нас не уједињује као њихови успеси. Они су прави амбасадори Србије и понос наше земље. Они су инспирација да наставимо да побеђујемо за Србију. Верујемо да ћемо ускоро окупити у Београду на ЕXПО 2027. где ћемо наставити да представљамо Србију на најбољи могући начин", рекао је, између осталог, премијер Србије.
Вучевић је јуче у Паризу пратио меч кошаркаша Србије против Немачке у дуелу за бронзану медаљу. Србија је победила резултатом 93:83, а Вучевић је потом честитао кошаркашима на освајању бронзане медаље.
Вучевић ће данас присуствовати финалу олимпијског ватерполо турнира између Србије и Хватске, а вечерас ће бити на свечаној церемонији затварања ОИ у Паризу.
Свечаном затварању Српске куће у Паризу присуствовали су бројни српски спортисти, министар спорта Зоран Гајић, председник ОКС Божидар Маљковић, амбасадорка Србије у Паризу Ана Хрустановић, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Коментар