РУСИЈА

Безуспешни покушаји: Војни експерт објаснио зашто Ф-16 неће продрети у руске ПВО

Ловци Ф-16 са специјалним наоружањем тешко да ће продрети у руске системе противваздушне одбране, сматра пензионисани војни пилот и администратор рускиг специјализованог канала за авијацију „Фајтербомбер“.
Sputnik
Према његовим речима, украјинска страна је већ користила све врсте наоружања којим би авиони Ф-16 могли да продру у руску ПВО на совјетским авионима, али ти покушаји нису били успешни.
„У специјалној војној операцији, конкретно у борбеним дејствима, не користе се ловци четврте генерације. Сви наши ловци су генерације четири плус или четири плус плус. Генерално, по свим карактеристикама, Ф-16 заостаје за нашим ловцима, али то не значи да они не могу да се супротставе нашим ловцима и да понекад победе“, изјавио је пензионисани војни пилот.
Како је рекао, није летелица та која одлучује исход борбе.
„О исходу битке одлучиће тактика и оружје. Не авион. Победиће онај који је лукавији и паметнији“, објаснио је он.
С тим у вези, навео је да ће авионе тог типа бити теже оборити него оне које сада постоје на украјинској страни.
Како је раније јавио британски „Економист“, Украјина је већ добила 10 борбених авиона Ф-16 из западних земаља, а до краја године њихов број ће се повећати на 20. Како наводи часопис, украјинске власти ће моћи да рачунају на 79 ловаца Ф-16. Запад ће наставити да испоручује авионе у фазама током 2025. године
Руски председник Владимир Путин је саопштио да испоруке Кијеву новог наоружања, укључујући и Ф-16, неће променити ситуацију на фронту, већ ће довести до одлагања сукоба. Такође је напоменуо да ће ови ловци, ако се појаве у Оружаним снагама Украјине, горети на исти начин као и друга војна техника коју толико Запад рекламира.
РУСИЈА
„Ростех“: Су-57 ће растурити Ф-16
Погледајте и:
Коментар