СРБИЈА

ЕУ: Планирамо да статус моста на Ибру ставимо на дневни ред дијалога Београда и Приштине

Европска унија планира да статус моста на Ибру у Косовској Митровици стави на дневни ред наредног састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине, изјавила је данас портпарол Европске комисије Набила Масрали.
Sputnik
Она је на брифингу за новинаре у Бриселу, на питање Танјуга да ли и када ЕУ планира нови састанак у оквиру дијалога и да ли ће се на њему разговарати о мосту на Ибру, истакла да је питање моста део дијалога, упркос томе што влада у Приштини поступа супротно.
"Ово је део питања дијалога, упркос чињеници да Влада Косова поступа супротно. ЕУ планира да статус моста стави на дневни ред следећег састанка у оквиру дијалога", поручила је Масрали.
Додала је да ће благовремено бити саопштено када ће се одржати нова рунда дијалога Београда и Приштине.
Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, у коме 95 одсто становништва чине Срби.
Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава КФОР-а.
Власти у Приштини најављују његово отварање, чему су се оштро успротивили ЕУ, ОЕБС, ЕУЛЕКС, КФОР, САД наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.
Погледајте и:
Коментар