РУСИЈА

Форум „Армија“ свету показао моћ и снагу руског оружја

Чак 1.500 произвођача оружја, више од 28 хиљада врста наоружања и војне опреме, званичне делегације из 85 држава – све то обележава десети, јубиларни, Међународни војно-технички форум „Армија-2024“, који се одржава у изложбеном парку „Патриот“ недалеко од Москве.
Sputnik
Војни форум традиционално демонстрира сва достигнућа руске одбрамбене индустрије и моћ и снагу руске армије.
Експозиција приказује најсавременије руско наоружање и војну технику, укључујући тенкове, противваздушне и противракетне системе, самоходне хаубице, борбена возила, авијацију, дронове, арктичку „машинерију“ итд.
„Форум се одржава сваке године, али овогодишњи форум је донекле другачији од онога што се дешавало раније, јер овог пута нема масовног прилива гледалаца - овде су стручњаци, представници страних држава, који гледају наше производе који се тек стварају и развијају или користе у зони специјалне војне операције. Односно, овде се решавају задаци не само утилитарног карактера, а ту мислим на обезбеђивање сопствене војске и морнарице, већ постоји и основа за војно-техничку сарадњу са другим земљама, са нашим геостратешким партнерима. Такође, овде се ради и о финансијама, јер је трговина оружјем увек била од користи за државу, не баш лавовски део, али доста озбиљан извор девизног прилива“, каже руски војни експерт Владимир Јераносјан.
Форум „Армија“ сваке године доноси велике уговоре руској војној индустрији и изненађује светске експерте како својим новим војним производима, тако и производима двоструке намене.
Томе у прилог иде чињеница да од почетка специјалне војне операције, упркос санкцијама, Русија бележи рекордан пораст интересовања за руско оружје у свету. Извозни портфељ поруџбина премашио је 60 милијарди долара – то се још никада пре није догодило.

Четири услова за успех Русије у сукобу са Западом

Осим најсавременијег, високопрецизног наоружања, као посебни део изложбе приказано је оружје које се добро показало током специјалне војне операције: БМП-2М са борбеним одељењем „бережок“, тенкови Т-90М „прорив“ и Т-80БВМ, оклопно возило БРЕМ-1М, самоходно артиљеријско оруђе „флокс“ и „малва“, приобални ракетни систем „бастион“, оперативно-тактички ракетни систем „искандер-М“, систем „торнадо-С“, тешки бацач ватре „ТОС-2“, а такође и НАТО техника, заплењена током специјалне операције. Реч је о тенковима америчке и немачке производње „абрамс“ и „леопард“, као и борбеном возилу пешадије „бредли“, британским ракетама „сторм шедоу“ и другим.
Министар одбране Андреј Белоусов је на отварању форума рекао да постоје четири услова за успех у оружаном сукобу са колективним Западом на челу са САД.
Према његовим речима, постизање успеха у савременим војним сукобима могуће је само ако се истовремено испуне одређени главни услови. Прво, то је обезбеђивање трупа најсавременијим наоружањем, пре свега високопрецизним оружјем. Друго, то је примена нових тактика вођења борбених дејстава, између осталог и уз помоћ дронова и роботизованих система. Као трећи услов је навео „стварање ефикасног система управљања уз примену напредне технолошке основе, укључујући вештачку интелигенцију. И четврто – стално унапређење обуке војних кадрова, у првом реду командног особља.
„Та изјава министра одбране, без сумње, односи се, пре свега, на та четири фактора које је он навео. Он их је истакао и учинио кључним у свом говору, а та четири фактора су вештачка интелигенција, високопрецизно оружје, промене у тактици у вези са мрежноцентричним ратовањем, који се сада дешавају широм света, а земље које не иду у корак сигурно се могу суочити са егзистенцијалним претњама. Пре две и по године није било разумевања каква је, рецимо, интеракција јуришног одреда са авијацијом, или значај поређења података обавештајне службе са подацима беспилотних летелица, кратког и дугог домета. И, наравно, није случајно да је говорио и о командном кадру, јер без искусних команданата борац ризикује да упадне у неку невољу, који би могао да кошта живота не само њега, него и његових потчињених. Дакле, команданти су веома важни, посебно они средњег нивоа, који се налазе директно на линији борбеног контакта или се баве евакуацијом или снабдевањем муницијом и храном за војску, и тако даље“, каже Јераносјан.
Изложба трофејне технике на форуму "Армија -2024"
Белоусов је нагласио да само такав комплексан приступ даје потпуну предност над противником, а око тог кључног принципа је организован рад форума „Армија“.
„Све је то сада актуелно, то схватају и највиши званичници државе и то не само из одбрамбеног ресора, него о томе говори и врховни командант. Дакле, све је у рукама команданта Руске Федерације, а догађаји последњих дана на свим оперативно-стратешким правцима показују да много зависи од команданта, од употребе најновијих метода вођења борбених дејстава, укључујући извиђање дронова, њихово коришћење као камиказе, коришћење ФПВ-дронова и тако даље. Таква је ситуација сада на фронту“, додао је експерт.

Свет жели руско оружје

Руски министар индустрије и трговине Антон Алиханов је оценио да војни форум из године у годину јасно демонстрира растући потенцијал руског војно-индустријског комплекса. Према његовим речима, у условима специјалне војне операције очи одбрамбених ресора држава са свих континенената су приковане на руско оружје.
Другим речима, то показује да је руски војно-индустријски комплекс ојачао своју позицију, а да су претње Запада о потпуној изолацији Русије - пропале.
„Видимо да нам војно-техничка сарадња иде на руку, а искуство које наше јединице стичу коришћењем најновијих врста наоружања - од беспилотних летелица до прецизног наоружања и дронова-камиказа, као што је ‘ланцет’ и тако даље - све се то успешно показало на ратишту, а све је домаће производње. Успостављена је производња, а за неке врсте наоружања смо и премашили сва очекивања“, оцењује Јераносјан.
Експерт напомиње да је Русија светски лидер у производњи разног наоружања, а повећава производњу за око 300 врста наоружања и војне опреме, посебно тражене у зони специјалне операције, где се, иначе, користи око хиљаду типова различитог оружја и војне технике.
Иначе, на овогодишњем форуму „Армија“ први пут се може видети развој руске „народне одбрамбене индустрије“. То су производи које производе грађани, радни колективи, мала и средња предузећа за потребе руских војника у зони СВО.
Осим руског оружја, на форуму у Русији националне штандове имају и предузећа одбрамбене индустрије пријатељских земаља - Белорусије, Ирана, Индије, Вијетнама, Пакистана и Кине, а у раду форума учествује преко 120 страних компанија.
РУСИЈА
„Летеће крило“: Представљен руски систем за ваздушно извиђање „Финист“
Коментар