РУСИЈА

„Верујемо у вас“: О чему је Путин разговарао с Абасом

Председник Русије Владимир Путин и палестински лидер Махмуд Абас састали су се у Москви, а разговори у резиденцији руског лидера у Ново Огарјеву трајали су око три сата.
Sputnik
Путин је рекао да Русија помно прати оно што се дешава на Блиском истоку, без обзира што је у току специјална операција у Украјини.
"Свима је познато да Русија данас, на жалост, мора да брани своје интересе, да брани своје људе са оружјем у рукама, али, нема сумње, да пратимо оно што се дешава на Блиском истоку", рекао је Путин.
Руски председник је рекао и да Москва са болом и забринутошћу прати хуманитарну катастрофу у Палестини.
„Наш став је остао исти. Он је формулисан одавно и не мења се према околностима. Да би се осигурао трајни, одрживи мир у регону потребно је да се реализују све одлуке УН и, пре свега, да се формира пуноправна палестинска држава", рекао је Путин.
Абас је, са своје стране, поздравио Путина на руском језику, истакавши да је Руска Федерација један од најдражих пријатеља палестинског народа.
„Господине председниче, мени је увек велико задовољство да разговарам и да се консултујем са Вама. Ми у вас верујемо, имамо поверења, осећамо вашу подршку. И ми вас подржавамо и тако ће, надам се, увек и бити“, истакао је палестински лидер.
Абас је констатовао да је Мисија УН у циљу формирања палестинске државе доживела крах.

"Палестина рачуна на подршку Русије. Русија је један од најдрагоценијих пријатеља палестинског народа, и као што сте рекли на почетку, надамо се да ће палестински народ добити своју државу", рекао је Абас Путину.

Он је додао и да палестинске власти неће прихватити покушаје експатријације становништва из Појаса Газе, са Западне обале реке Јордан и из Јеруслаима.
„Ми не прихватамо наставак израелске политике принудног исељавања Палестинаца из Појаса Газе, са Западне обале реке Јирдан, из Јерусалима - таква стратегија је већ неколико пута реализована у прошлости, на пример 1948. и 1967. године", рекао је палестински лидер.
Абас је у званичној посети Русији, а састанак се одржава у резиденцији руског председника у московском предграђу Ново Огарјово.
На дневном реду ће, пред билатералних питања, а Путин и Абас ће разговарати и о ситуацији на Блиском истоку, у светлу ескалације палестинско-израелског сукоба и хуманитарне катастрофе у Појасу Газе без преседана, саопштено је раније у Кремљу.
Абас је у интервјуу за Спутњик рекао да иде у Русију како би разменио ставове о најновијим догађајима на међународној сцени, координисао ставове и ојачао билатералне односе. Нагласио је да планира да разговара и и мировном процесу у циљу решавања палестинског питања.
У преговорима са руске стране учествују и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, помоћник руског председника Јуриј Ушаков, министар рада Антон Котјаков, начелник Главне управе Генералштаба Игор Коструков.
Са палестинске стране у разговорима учествују министар за цивилна питања Хусеин ал-Шејх, амбасадор у Москви Абделхафиз Нофал, саветник палестинског лидера за дипломатска питања Мажди Халди.
РУСИЈА
Да ли ће у Москви бити направљен први корак ка трајном миру на Блиском истоку
Погледајте и:
Коментар