Госпојински пост најкраћи је од четири велика годишња поста и траје две седмице, од 14. до 28. августа. Ако Велика Госпојина падне у среду и петак, као ове године, не мрси се ни тог дана, већ се једе риба, вино и уље.
Пост је строжи од Божићног и Апостолског, а због великог поштовања према Пресветој Богородици, православни хришћани овај пост посте као и Велики.
Током следеће две седмице, једе се храна припремљена на води, осим у дане викенда, када су дозвољени уље и вино, и на Преображење, када се може јести и риба.
Први пут овај пост спомиње у списима Теодора Студита, 826. године. Коначно је утврђен на Цариградском сабору 1166.
Најмлађи од свих вишедневних постова, уведен је у част и према примеру Пресвете Богородице, Мајке Божије, која је време пре смрти провела у сталном посту и молитви.
Увек почиње на Дан седморице браће Макавеја и њихове мајке, који су погубљени мученичком смрћу.
Погледајте и: