СРБИЈА

„Ако ви кажете да нема копања, ја ћу рећи нема“: Вучић разговарао са грађанима Малог Зворника

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Малом Зворнику током разговора са грађанима о пројекту "Јадар", да нико неће да уради било шта по том питању док се не будемо уверили да ће нам деца бити здрава и да ће нам природа бити здрава.
Sputnik
"Па тек онда да размишљамо о ономе што је зарада. Јер зарада никада није била и не може да буде важнија од здравља. И никоме не сме да буде важнија", рекао је Вучић одговарајући на питања грађана у Малом Зворнику.
Он је тако одговорио на питање научног саветника Сање Сакан, запослене у Центру изузетних вредности за хемију и инжењерство животне средине, који припада Институту за хемију, технологију и металургију, а која је питала о здравственим апсектима који прате пројекат "Јадар".
На њену констатацију да нигде у свету не постоји рудник где се експлоатација литијума одиграва у насељеном месту, Вучић је одговорио да ипак постоје, наводећи као пример Финску, где постоји отоворени коп.
Сакан је навела да је највећи проблем што је литијум у јадарском крају силикат и јако везан за руду и да су потребне јаке киселине да би се одвојио, на шта је Вучић рекао да сумпорна киселина јесте опасна материја, али да је држава договарала да направи специјалну пругу само за довожење таквих материја која би ишла ван града.
Подсетио је да се сумпорна киселина користи свуда у привреди.
Он је понудио Сакан да узме учешћа у неком од тимова који ће се бавити пројектом.

"Спремни смо да вас ставимо на чело неког од експертских тимова који ће да се бави тиме и нећемо да радимо ништа док ви не кажете. Ако ви кажете да нема копања, ја ћу рећи нема. Контактираће са вама људи из мог кабинета. Више верујем вама него неким људима из Рио Тинта", рекао је Вучић.

Додао је да хоће да покаже људима на овај начин да је држави стало до ове земље, а не до празног богатства и да јој је стало да више љди живи у том крају, а не мање.
На констатацију Сакан да је доста воде потребно за експлоатацију литијума, Вучић је одговорио да је у питању 0,007 одсто укупног приноса воде на реци Дрини, што је према његовим речима, занемарљива количина.
Он је рекао Сакан да ће је контактирати људи из његовог кабинета да буде део тима и додао ако она каже да пројекат не може да се оствари, да ће и он рећи да не може.
На питање Владине Војновић из Брасине, мајке четворо деце, да ли је Рио Тинто штетан толико колико причају, Вучић је одговорио да он има троје деце и да су му све троје деце у Србији, одакле не мисле нигде да иду и упитао да ли стварно људи мисле да би он пред крај свог мандата затровао народ.
Мештанка Петковић, која је навела да је била на протестима против ископавања литијума, питала је Вучића колика је добит а колика штета од ископавања литијума, на шта је Вучић и њу позвао да се укључи у тим који ће да разговара са Рио Тинтом.
Констатовао је да му је драго да су и они који су учествовали у протестним активностима дошли вечерас да постављају питања.
На констатацију Петковић да се деца у Србији лече СМС порукама, он је рекао да је све од себе дао да држава што више учествује у процесу лечења ретких болести, навевши као пример како држава помаже у лечењу деце лептира.
"Поносан сам на то што смо урадили за децу са ретким болестима, иновативним лековима и свим другим, са тим колико деце шаљемо у иностранство, никада држава Србије толики новац није издвајала. Ми сваке године што директно, што индиректно, издвојимо преко 4 милијарде и 500 милиона (динара) за лечење наших људи. Пробајте да такво лечење пронађете у Америци, Немачкој или било где, а да буде готово потпуно бесплатно за све и свакога", рекао је Вучић.
На њену паралелу са рударењем у Бору и Мајданпеку, он је одговорио да њему та два града лепо изгледају и да су људи тамо задовољни, као и да је просечна просечна плата у мају тамо била 1.025 евра.
Заједно са Вучићем је вечерас и директорка Геолошког завода Србије, дипломирани инжињер геологије Весна Таков.
Окупљеним грађанима је поручио да је дошао да чује и слуша и да је видео да има велики број људи који су забринути за Мали Зворник.
"Видео сам да влада велика забринутост због пројекта, односно због минерала јадарита и могућности ископавања јадарита", рекао је Вучић.
Поновио да се ради пројекат за продужење брзе саобраћајнице од Лознице до Малог Зворника која би била завршена 2027. године.
Председнику се обратило и неколико грађана који су навели да их брине ситуација са рудником литијума, али су се пожалили на проблеме са којима се суочавају – пожар који је становници Доње Борине уништио домаћинство, а жени из Малог Зворника је кућа била поплављена 2014, а и даље није добила новац за обнову.
Председник им је обема понудио помоћ и да ће надлежни разговарати са њима хитно.
Деведесетогодишњи становник Малог Зворника навео је да је четири рата преживео и да се захваљује председнику "што избегава све могуће ратове".
"Чуваћемо, Мићо, да не буде ратова", одговорио му је Вучић.

Завладао масовни страх због ископавања литијума

Вучић је изјавио данас да је поводом ископавања литијума настао масовни страх који се шири на дневном нивоу, али да никаквих апокалиптичних сценарија поводом тога неће бити и да ће се разговарати још много месеци пре него што се донесе било каква одлука о ископавању литијума.
Председник је рекао и да у Србији литијума има само на једном месту, у долини Јадра.
Вучић је то рекао одговарајући на коментар уредника локалног портала Дрина медија Недељка Босиљчића да би могло све добро што је урадио за Србију да се упропасти ископавањем литијума.
Вучић је позвао Босиљчића да проба да се стави у његову улогу и да се запита зашто би тражио да се разговара, да се гради и да економски брже напредујемо уколико бисмо тиме потровали своју децу и земљу.
“Шта је мотив? Што би то био мотив две године пре краја мог мандата? Добио сам паре од некога. Нисам ни од кога. Спреман да идем и на полиграф пред свима вама. Да се то потврди или не. Не пада ми напамет да узмем од било кога, било шта. Борим се за ову земљу и чини ми се да за нијансу имам више информација него што их има било ко други у овој земљи”, рекао је Вучић.
Како је рекао, завладало је нешто што је увек најлакше, а то је масовни страх.
“У најмању руку. Не желим да изговорим речи масовна психоза, у којој се страх шири на дневном нивоу, а да у ствари много тога и не чујете. Ја сам баш од Драгане Ђорђевић чуо, па је после морала да призна да је то била лаж коју је изговорила да ће сумпорна киселина да кључа на 240 степени, неће. Овде је на 90 степени, што драматично мења све оно о чему је говорила. Али немам никакав проблем кад буду били спремни да разговарају, а не да се баве политиком”, рекао је Вучић.
Додао је да ће бити спреман да разговара са њима чак и када се баве политиком.
Вучић је рекао да му је у Паризу један младић из околине Краљева рекао да ће се ускоро копати литијум и у његовом крају, пошто је то прочитао на интернету.
“Одговорио сам му да неће, зато што тамо нема литијума. Зато да те бесмислице расчланимо. Литијума има, знате већ у ком месту и на ком месту. Нема га другде. На жалост, могу да кажем, нисмо толико богати па да га имамо на пет места. Немамо га, имамо га на једном једином месту у земљи. Имамо злата на више места. Нико се не буни за злато. Нити ће”, рекао је Вучић.

Ако стручни тим каже да постоји и најмањи ризик по здравље, неће бити рудника

Вучић је рекао да уколико стручни тим који је формирало Министарство здравља каже да ископавање литијума може на било који начин да угрози здравље људи, да за то постоји и најмања шанса, онда неће бити дозвољено ни отварање рудника.
"То су људи који су од изузетног ауторитета - из кардиоваскуларне струке, из медицине рада. Ту су и онколози и хематолози и многи други", рекао је Вучић одговарајући на питање Александра Ђајића у Малом Зворнику током разговора са грађанима о пројекту "Јадар", да ли ће бити копања ако стручни тим Министарства здравља каже да постоји и 0,01 посто шансе да је то опасно по здравље људи.
Председник Србије је нагласио да, уколико један од чланова стручног лекарског тима изнесе мишљење да ће постојати било какав ризик по здравље људи, утемељено на научним чињеницама, у том случају неће бити ископавања литијума и неће бити ни слова "Р" од рудника.
"Са таквим стварима се нећемо играти ни једног секунда. Здравље нам је од пресудног значаја", нагласио је Вучић.

У року од два месеца формирамо тимове, грађани ће моћи да се информишу

Вучић је најавио вечерас да држава неће обмањивати своје грађане о пројекту "Јадар" и да ће у наредних два месеца бити формирани тимови од различито мислећих људи који ће се тиме бавити.
Навео је да нико неће нешто да хвали или да плаши људе док се не установе чињенице.
"Ако се буде радио рудник општине из Рађевине имале би више него три пута веће буџете, а и држава би имала користи", навео је Вучић.
Међутим, како је рекао, џаба нам све паре ако ће да се затрује животна средина.
"И да се не излази са информацијама које ће да хвале нешто и да говоре да је све у реду, али да се не излази ни са катастрофичним или апокалиптичним информацијама, док се не установи нешто што је стварно, нешто што је истинито. И имаћете све информације од државних органа. Никада нисмо крили ништа ни око поплава, ни око короне, нити око било чега другог", рекао је Вучић одговарајући на питања грађана у Малом Зворнику.
Погледајте и:
Коментар