СРБИЈА

Европа погазила све вредности на Косову, а сети их се само кад је жуља Русија

Посета потпредседника владе Александра Вулина Москви била је само повод да ЕУ још једном реагује и „подсети“ Србију да треба да се усклади са „европским вредностима“. Прави разлог за реакцију је, заправо, то што Бриселу смета што у Европи постоји један народ који није пристао на ширење антируске хистерије.
Sputnik
Овако др Рајко Петровић из Института за европске студије коментарише саопштење Брисела поводом Вулинове посете Москви.
Ни овај пут Брисел није заборавио да подсети да одржавање веза са Русијом није компатибилно са вредностима ЕУ и процесом придруживања.

ЕУ верна – двоструким стандардима

Међутим, где су се европске вредности деле када је у питању Косово и Метохија, пита се Петровић, али и други Спутњиков саговорник, политички аналитичар Стевица Деђански.
Петровић, подсећајући да Србија и Република Српска не пристају да уведу било какав облик санкција Русији, сматра да се ради о двоструким стандардима, на шта је српски народ у последњих тридесет година навикао када се ради о ЕУ.
„Наше руководство било је изричито и јасно по питању онога што ЕУ назива хармонизацијом наше спољне и безбедносне политике са њиховом, да о томе можемо разговарати оног момента када Србија добије тачан датум и чврсто, конкретно обећање да ћемо бити пуноправна чланица ЕУ. Све до тада, ми смо земља која води своји независну спољну политику јер не припадамо ни једном политичком или војном блоку“, децидан је он.

Нису европске него "бриселске вредности"

Деђански се, пак, пита да ли су европске вредности пуцање на српску децу када прослављају Бадњи дан.
„Само то једно питање и када буду имали одговор на њега, можемо даље да причамо. Њихове вредности су њихове вредности и не мислим да се ради чак ни о европским вредностима, то су бриселске вредности. У Европи има све више и лидера и земаља које не желе да деле те бриселске вредности“, оцењује наш саговорник.
Ми смо одабрали да идемо европским путем, али на том путу сарађујемо и са нашим пријатељима, додаје он.
„Показало се да су нам најбољи пријатељи Русија, то знамо одавно, а у последње време и Кина. То што се то некоме у Бриселу не свиђа, њихов је проблем. Али, када буду решили да заштите део наше територије или да нам не отимају Републику Српску, моћи ћемо да кажемо да је и Брисел на исправној позицији која је по међународном праву“, категоричан је Деђански.
Док Брисел не промени став о Косову и Метохији, Србија не да има право, него има обавезу да штити своје националне интересе одржавајући срдачне односе са својим пријатељима, закључује он.
Подсећамо, потпредседник Владе Србије Александар Вулин, боравио је у посети Москви, где је имао сусрете са највишим званичницима Руске Федерације, међу којима су секретаром Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу, шеф дипломатије Сергеј Лавров, министар енергетике Сергеј Цивиљов, као и први потпредседник руске владе Денис Мантурове.
СРБИЈА
Вулин код Лаврова: Имамо много планова - хоће да их осујете
ЕКОНОМИЈА
Вулин са члановима руске Владе: Економски односи са Русијом од значаја за Србију
Погледајте још:
Коментар