СВЕТ

Могу ли преговори у Дохи донети макар предах за Блиски исток

Уколико би после преговора у Дохи и дошло до неког примирја на Блиском истоку то би било кратког даха, јер крајњи циљ овог рата није само уништење палестинске државе него и удар на Иран, каже за Спутњик стручњак за међународне односе др Срђан Перишић.
Sputnik
У Дохи су у четвртак одржани преговори о Гази на којој су, према наводима арапских медија, разматрана нерешена питања и механизми реализације споразума о прекиду ватре.

Ко преговара у Дохи

У преговорима у Дохи са арапске стране учествују Египат и Катар који је под контролом САД и где се налазе једна од највећих америчких војних база у свету и обавештајни центар који контролише све комуникације на Блиском истоку, истиче Перишић.
„Не заборавите да су у Дохи од раније и тзв. Исламска држава и Ал Каида имале своја регуларна представништва која су учествовала у тим обавештајно-дипломатским играма које су водиле САД. Тако да су САД сада успеле да преко Катара и Египта доведу ту једну палестинску струју на преговоре. Не би требало да заборавимо да су САД још од раније, у последњих десетак година, 'преузеле' Махмуда Абаса који је формално председник палестинске државе али он делује на Западаној обали,“ каже аналитичар.
Перишић додаје да се Иран још увек практично није укључио у сукоб, максимално га избегава и избегаваће га и даље јер није спреман за рат са Израелом и Западом из више разлога.

Два циља Израела и САД

„Основни циљ Америке и Израела да се овај сукоб усмери ка Ирану не би ли се уништио није реализован. До тога није дошло захваљујући Ирану који води такву политику –мирољубиву па и на своју штету. Кад је реч о другом циљу а то је онеспособљавање Палестинаца да направе своју државу, Израел и САД су готово успели да га остваре. Убили су 40.000 Палестинаца, 100.000 је рањено и сад они делују на остатке њиховог руководства с циљем да их обезглаве,“ објашњава професор.
Он напомиње да су истовремено Палестинци готово пред уништењем, да их арапски свет без обзира на декларативне приче није фактички бранио, а сада је у интересу политике САД да преко погодних Палестинаца постигну неко примирје и да Вашингтон то себи припише као успех.
Саговорник Спутњика подсећа да су Палестинци почели да стварају своју државу још у време Јасера Арафата 1993. кад су са Израелом успели да договоре међусобно признање, али су све израелске владе после тога радиле против тог споразума из Осла.

Нема трајног мира док год Израел спроводи политику САД

Перишић кад је реч о Фатаху указује да је некада Совјетски Савез преко овог покрета и Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) традиционално контролисао Западну обалу, али да је утицај Руса у последњих 30 година ослабио, а Абас прешао на страну САД али да је недавно посетио Русију да би добио подршку за разговоре у Дохи.
„Дакле, евидентно је да су САД иза свега овога и да покушавају да макар преко палестинске стране коју контролишу, а то су Махмуд Абас и Фатах на Западној обали, утичу и на Хамас. Хамас је, после убиства у Техерану њиховог шефа политичког крила практично обезглављен тако да је сада јача ова прозападна струја међу Палестинцима“, закључио је Перишић.
Он је, међутим, уверен да без обзира не све, трајног мира на Блиском истоку неће бити док год Израелци спроводе америчку политику, јер оног момента кад Америка процени да јој је потребан неки рат, Израел ће га поново започети.
Преговори о примирју у Појасу Газе који се одржавају у Дохи настављени су данас, а током јучерашњих разговора није дошло до напретка и између две стране остала су „велика неслагања“, наводе египатски извори.
Уз истовремену најаву палестинског председника Махмуда Абаса током посете Истанбулу да ће посетити Појас Газе, наслућује се да је коначно дошло време да дође макар до примирја на Блиском истоку.
Погледајте и:
РУСИЈА
„Верујемо у вас“: О чему је Путин разговарао с Абасом
Коментар