Подкаст

Књига о мајци - сведочанство породичног страдања | Орбита културе

У „Орбити културе“ ексклузивно откривамо како су у дому Матије Бећковића, међу књигама, иконама и фотографијама оживела сећања на детињство, оца, страдање, али и како је из тог темеља никла његова поезија, као и прва прозна књига „Мајка Зорка“
Sputnik
На месту на коме су настале најскупље српске речи, у дому највећег живог песника Матије Бећковића, Спутњик ексклузивно открива како је удовицa Вука Бећковића своме сину створила оца, али и како је њена борба за опстанак породице, пуна страдања, постала темељ једног од најимпресивнијих поетских опуса.
Од Бећковића који се новом књигом „Мајка Зорка“ уписао међу прозаисте сазнајемо и зашто је ваљевска гимназија за њега била Пантеон изграђен Фидијином руком, у каквој су вези страдања православних хришћана са Књигом о Јову, али и шта симболизује српски опанак шиљан чији кљун служи томе да се земља не повређује и да се милује док се по њој гази.
О значају првог доласка у Београд на 58. Битеф чувеног француског позоришта „Комеди франсез“ разговарамо с редитељем Небојшом Брадићем који је био у прилици да посети један од најстаријих театара на свету и гледа представе овог позоришног ансамбла, познатог по неговању позоришне класике и традиције.
У „Орбити културе“ разговарамо и о филму „Међу боговима“ који ће премијерно бити приказан на предстојећем Сарајевском филском фестивалу, са његовим аутором, редитељем и сценаристом Вуком Ршумовићем који нам открива какво је искуство стекао снимајући ову савремену, истиниту причу из живота миграната, сагледану кроз чувени мит о Антигони.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Коментар