ДРУШТВО

У Немачкој откривена огромна ризница средњoвековних новчића /фото/

Огромна ризница средњовековних новчића, каква није виђена већ деценијама, откривена је у немачком селу Глотерталу, у близини Штутгарта. Ризница има око 1.600 новића, а на њу су наишли када су започели да постављају цеви за локални базен.
Sputnik
До проналаска једне од највећих колекција средњовековних новчића последњих деценија дошло се захваљујући Клаусу Фелеу, становнику Глотертала.
"На захтев запослених у Државној канцеларији за заштиту споменика при Регионалном савету Штутгарта он је пратио полагање цеви крај базена почетком маја 2024. Приметио је „мале металне плочице“ и то пријавио. Инспекција је стигла и тог дана открила око 1.000 новчића. Троје стручњака са детекторима за метал претражило је ископану земљу и открило још 600 новчића“, саопштио је Регионални савет Штутгарта.
Новчићи су очишћени и направљена је иницијална процена, а ово откриће пружа јединствени увид у економске активности Европе 14. века, пише Arkeonews.
„Реч је углавном о новчићима из ковница у Брајсаху на Рајни, Цофингену и Фрајбургу, а исковани су око 1320. Постоје и новчићи из Базела, Санкт Галена, Цириха, Лауфенбурга и Колмара. Процене ове ризнице новчића омогућиће нам да схватимо циркулацију новца, рударску активност, рад ковница, трговину сребром“, рекао је Андреас Хасис-Бернер, археолог Државне канцеларије за заштиту споменика.
На питање колико је ризница вредела у 14. веку, одговорио је:
„За овај новац могло је да се купи око 150 оваца“.
Иако званичници кажу да је ово највећа ризница откривена у Немачкој последњих деценија, у неким другим деловима света откриване су и много веће ризнице. Прошлог новембра у Јапану је пронађена ризница од 100.000 новчића.
Погледајте и:
Коментар