РУСИЈА

Спремни да реагују на све провокације: Белорусија пребацила додатне снаге на границу са Украјином

Белорусија је ојачала ваздухопловну групу и ПВО снаге које су укључене у дежурство на граници са Украјином, саопштио је командант Ратног ваздухопловства и ПВО Оружаних снага Белорусије Андреј Лукјанович.
Sputnik

„Тако је, група је већ ојачана. То се односи и на авијацију и противваздухопловне ракетне снаге и радио-техничке трупе. Дакле, група је значајно повећана и тренутно је на дужности на јужним границама наше земље“, рекао је Лукјанович за телевизију СТВ.

Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин изјавио је да је групација трупа, која је послата на границу са Украјином, већ на дежурству и да је спремна да реагује на све провокације Кијева.
„Јача се јужни оперативни правац одговарајуће групе трупа, која се већ налази у зони извршавања задатака. Спремна је да реагује на све провокације украјинског режима, који је већ у агонији“, рекао је министар.

Активност НАТО код граница Белорусије

По речима Лукјановича, Минск сваке недеље бележи 30-40 летова извиђачких авиона НАТО код својих граница. У 2024. години забележено је око 800 летова лаких летелица и хеликоптера на територији суседних земаља ЕУ и четири нарушавања границе.
„Ти летови извиђачке авијације, које свакодневно бележимо, 30-40 летова недељно (код белоруске границе), користећи читав арсенал који имају земље НАТО. Такође бележимо и значајан број летова тактичке авијације. Свакодневно до 30 летова, а за време војних вежби од 40 до 50 летова са увежбавањем борбене тактике извођења напада на Калињинградску области и Белорусију“, рекао је белоруски командант.
Како је додао, у Балтичком и Средоземном мору налазе се носачи крстарећих ракета чији борбени комплет премашује 600 крстарећих ракета које могу да погоде циљеве на територији Белорусије. У току је и интензивна модернизација читаве војне инфраструктуре суседних држава НАТО.
„Што се тиче Пољске и балтичких земаља, до сада је модернизовано пет аеродрома, две поморске базе и шест великих полигона“, истакао је Лукјанович.
Такође је истакао да се Пољској испоручују савремено ударно наоружање и специјална војна техника америчке и јужнокорејске производње – тенкови „абрамс“, К2 „блек пантер“…
„Пољска планира да у блиској будућности добије од Америке 32 авиона Ф-35 и 96 хеликоптера, ударних борбених хеликоптера 'апач'“, напоменуо је командант.
Подсећамо, Белорусија очекује да почетком 2025. године добије од Руске Федерације партију хеликоптера Ми-35М и од три до шест авиона Су-30СМ.
РУСИЈА
Белорусија: Највероватније следе нове провокације, имамо све што је потребно да се супротставимо
Погледајте још:
Коментар