СВЕТ

Хамас одбацио предлог о решавају питања талаца, криви Нетанијахуа за нове услове

Палестински Хамас одбацио је данас најновији предлог о решавању питања талаца о којем се разговарало у Дохи током викенда и окривио израелског премијера Бењамина Нетанијахуа за постављање нових препрека у преговорима.
Sputnik
Палестинска милитантна група је у саопштењу навела да Нетанијахуа "поставља нове услове и захтеве" да би осујетио преговоре и продужио рат у Гази, пренео је Тајмс оф Израел.
У саопштењу се наводи да је најновији предлог који подржавају САД усклађен са захтевима Израела, указујући на инсистирање да ИДФ остане у Филаделфијском коридору, на прелазу Рафа између Појаса Газе и Египта и коридору Нецарим.
Хамас, такође, криви Нетанијахуа за увођење нових услова око ослобађања затвореника.

"Сматрамо Нетанијахуа у потпуности одговорним за осујећивање напора посредника и опструкцију споразума", наводи Хамас, додајући да је израелски премијер одговоран за животе талаца које држи Хамас.

Палестинска милитантна група наглашава да остаје при свом предлогу од 2. јула.
Израелски преговарачки јуче је известио Нетанијахуа о последњој рунди преговора о примирју у Гази, завршеној у петак у Дохи и изразио опрезан оптимизам у вези са могућношћу унапређења споразума.
Како је саопштио кабинет израелског премијера, Нетанијаху је обавештен о предлогу САД који се тиче смањења разлика у захтевима Израела и Хамаса, а ''који садржи компоненте које су прихватљиве за Израел“.
Истовремено, неименовани званичник Хамаса рекао је за либанску телевизију Ал Мајадин да у току последње рунде преговора о примирју у Гази није дошло до напретка због инсистирања израелских преговарача да се у споразум уврсте нови услови.
Званичници Хамаса, који нису присуствовали разговорима, рекли су за Би-Би-Си да оквир новог предлога садржи нове услове које та група не може да прихвати.
Према ранијим најавама, преговори би требало да буду настављени следеће недеље у Каиру.
Погледајте и:
Коментар