Подкаст

Американац који је постао Србин: Много сте тврдоглави, али зато имате Ђоковића и Јокића /видео/

Некада су Срби тврдоглави. Увек кажу: „Ја знам боље!“ Али добро, зато ви имате Ђоковића, зато ви имате Јокића, зато што сте тврдоглави, хоћете да победите, увек хоћете да победите - Србија, Србија, Србија! То је то. Волим српске људе, каже у разговору за Спутњик највећи Србин међу Американцима - Џибри Бел.
Sputnik
Америчког инфлуенсера Џибрија Бела, живот је случајно довео у Србију пре више од 10 година. Тада се, како каже, заљубио у нашу земљу на први поглед и увек јој се радо враћа. У међувремену је основао музичку групу „Црни Срби“, научио наш језик, обичаје, културу, примио православну веру, оженио се Српкињом, покренуо хуманитарну акцију за прикупљање помоћи за сиромашне српске породице...
Гостујући у емисији „Маша и...“ Џибри је објаснио шта то, према његовом мишљењу, Срби имају што другим народима света недостаје.
„Светски сам путник. Обилазим све земље света. Био сам у четрдесет земаља до сада. И када се нађете у већини других држава, људи желе да се спријатеље са вама зато што сте из Америке. Мисле да сте богати, да имате пуно пара. Када упознам Србе, они не желе ништа од мене, важно им је само да буду добри домаћини, циљ им је да ја будем срећан. Позивају ме у своје куће – пробај моју питу, пробај моју ракију. Моја ракија је најбоља! Српски људи имају тај инат, тврдоглави су. Много ми се свиђа ова култура“, каже наш саговорник.
Бела који често на друштвеним мрежама дели снимке са другарицом Рускињом, инструкторком јоге, питали смо и како то пријатељство опстаје у време напетих политичких односа између њихових родних земаља.
„Ја сам човек. Разумеш? Нисам црнац, нисам белац, нисам Американац. Ја сам човек исто као и ти. Ти си моја сестра, то је то! Ја сам срећан. Хоћу да упознам сваку културу, све људе, хоћу да видим цео свет, учим сваки дан. Људи из Русије су добри. Как дела? Привет. Учим кинески – Ni hao ma. Мој пасош је моја школа. Мој први печат је био – српски. Сваки пут кад дођем у Србију кажем: 'Хвала ти пуно Србијо за све!' Прија ми та позитивна енергија овде, Србија је моја друга кућа“, поручује Џибри Бел.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовићу форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Коментар