Специјална операција у Украјини

„Пробудили руског медведа“: Кијеву предвиђају сурову одмазду Русије због напада на Курску област

Након напада Оружаних снага Украјине на Курску област, шансе за мирно решавање сукоба путем преговора значајно су се смањиле, сматра бивши саветник Пентагона, пуковник Даглас Мекрегор.
Sputnik
„Путин је објавио да неће бити никаквих преговора са Кијевом. Дакле, ако је у тој фази и постојала нека могућност за решавање питања између Русије и Украјине путем преговора са режимом Зеленског, сада те шансе више нема“, рекао је Мекгрегор у интервјуу аналитичару Сајрусу Јансену.
Како је додао, акције Оружаних снага Украјине довеле су у опасност и сам Кијев.
„То би могло да доведе до офанзиве у правцу украјинске престонице и на крају до ликвидације кијевског режима. Ако Зеленског не елиминишу, он ће побећи на друго место. Видим да у Вашингтону поново говоре о стварању својеврсне енклаве за одбеглу владу Зеленског са Лавовом као алтернативном престоницом, одмах код границе са Пољском. Мислим да и то може бити размотрено“, сматра аналитичар.

„Пробудили су руског медведа“

Пензионисани официр Оружаних снага САД Денијел Дејвис уверен је да Украјину чека оштар одговор Русије због покретања операције у Курској области.
„Украјина никако не може остварити успех у тој операцији. И ако Зеленски говори да је категорички против решавања сукоба путем преговора, шта он онда уопште покушава да постигне?“, упитао је експерт, говорећи за Јутјуб канал „Денијел Дејвис/Дип дајв“.
Како је објаснио, Украјина ће се суочити са неуспехом у Курској области јер нема предност на небу, а њена операција је само наљутила Русе.

„Тај медвед се пробудио и мислим да знате шта ће се десити након што дође себи“, упозорио је Дејвис.

„Курск ће све променити“

Напад Оружаних снага Украјине на Курску област промениће ток читавог украјинског сукоба, сматра ирски новинар Чеј Боус.

„Курск ће променити ток рата. Оружане снаге Украјине ће исцрпети своје критичне резерве, а у Русији ће се само заоштрити однос према Украјини. Погоршаће се и неспособност Кијева да се одбрани на истоку, где се руска офанзива убрзава“, написао је он на друштвеној мрежи Х.

Према подацима руског Министарства одбране, од упада украјинских снага 6. августа укупно је ликвидирано 2.860 украјинских војника, уништен је 41 тенк, као и 40 оклопних транспортера. Операција уништавања јединица Оружаних снага Украјине се наставља.
Поводом напада на Курску област огласио се и председник Русије Владимир Путин који је рекао да је кијевски режим извео провокацију, те да врши неселективно гранатирање цивилних мета. Иначе, тај напад се у Русији квалификован као терористички чин који је Кијев извршио уз подршку колективног Запада.
Специјална операција у Украјини
Докази у рукама: Обелодањено какво наоружање Кијев користи у нападу на Курску област
Погледајте још:
Коментар