СРБИЈА

Спрема ли Приштина насилну интервенцију против Срба /видео/

Покушајем насилног отварања централног моста у Косовској Митровици Аљбин Курти жели да испуни кључно обећање које је дао када је по други пут долазио на власт – да у потпуности заузме север КиМ и елиминише рад свих српских институција, као и да ће Србе натерати или да прихвате лажну државе, или да се иселе.
Sputnik
Један од корака у реализацији тог плана је и отварање моста на Ибру, каже Милован Дрецун, председник Одбора за унутрашње послове и одбрану Скупштине Србије у емисији „Од четвртка до четвртка“.
За функционисање свакодневног живота, мост у центру Косовске Митровице нема значаја – има неколико других мостова који функционишу и преко којих се саобраћај одвија нормално. Да заиста жели помирење, Курти не би радио то што ради. Међутим, он иде на то да намерно испровоцира реакцију Срба, јер се припрема за насилну интервенцију, сматра Дрецун.

Курти се позива на споразум који није испунио

Са друге стране, Курти се позива на договор из 2016, при чему заборавља да није реализовао његов кључни део – Суви До није разграничен, а такође не постоје гаранције да се преко моста неће преливати талас евентуалног насиља према Србима.
Село Суви До се географски налази на северу, али катастарски припада јужном делу Косовске Митровице.
„Зашто је потребно разграничење? Ако би Суви До остао у саставу Јужне Косовске Митровице, Срби би се сигурно иселили из села. А чак и ако се не би иселили, њихова земља је интересантна за грађевинске парцеле које би Албанци сигурно покушали да узму на било који начин, чиме би се мењао етнички састав становништва. Због тога је саставни део приче везано за мост на Ибру разграничење Сувог Дола да би Срби тамо могли да опстану“, објашњава Дрецун.
Из чињенице да власти у Приштини не желе да испуне оно на шта су се обавезале види се да Курти има политичке циљеве који су у функцији добијања новог мандата (избори на Косову и Метохији практично се поклапају са америчким председничким изборима у новембру ове године), али и у функцији притиска на Србе, а преко њих и на Београд, додаје Дрецун.

Заједничке вежбе тзв. Косова и Албаније усмерене против Срба

У функцији свега што Курти ради су и недавно завршене заједничке војне вежбе тзв. Косовских безбедносних снага и косовске полиције са оружаним снагама Албаније под надзором САД, „Штит храбрости 2024“.
У питању су јединице које тероришу српски народ и које су сада трајно стациониране на северу КиМ, каже Дрецун, а увежбаване су тактичке активности као одговор на кризу, као и деловање беспилотним летелицама на објекте и ударне тактичке групе. У питању је, сматра наш саговорник, разрађивање сценарија у случају да Срби покушају да на било који начин омету отварање моста.
„Они се припремају за могући развој догађаја, не желе да буду неприпремљени. Ако припремају такве снаге, ако припремају насилни одговор на евентуални покушај српског народа да онемогуће отварање тог моста за саобраћај, онда је бесмислено упозорење које је слао Џефри Ховенијер, амерички амбасадор у Приштини. Јер ако припремате такве снаге и то под надзором САД, онда тиме охрабрујете Куртија и кажете му да слободно настави “, каже Дрецун.
Ипак, додаје он, с обзиром да су упозорења премијеру привремених приштинских институција стигла са свих страна, требало би сачекати да се види шта ће се догодити у најављеном дијалогу између Београда и Приштине; наш саговорник, како каже, не верује да ће Курти одустати од захтева да се мост отвори, као и да ће пристати на разграничење Сувог Дола.
„Упозорење Ховенијера упућује на то да су Американци можда спремни да Куртију мало озбиљније запрете да одустане од тог потеза у овој фази зато што би у евентуалном неповољном развоју догађаја могли да буду повређени њихови војници. Они то никако не желе. Они желе да спроводе такозвани кризни менаџмент преко Кфора. То значи да ситуација не сме да измакне контроли“, сматра Дрецун.
Са друге стране, ако би Курти одустао од захтева да се мост отвори, показаће слабост, а његово бирачко тело то не воли.
„Његово бирачко тело воли екстремно понашање, екстремне изјаве, насилно понашање према српском народу… То је, нажалост, његово бирачко тело. У њему највише има младих. Курти са том снажном антисрпском политиком и терорисањем српског народа добија све већу подршку код младих Албанаца и ако покаже слабост биће нападнут и од опозиције која га већ напада“, објашњава Дрецун.
Емисију "Од четвртка до четвртка", у којој је гост био Милован Дрецун, можете у целости погледати у видеу.
Коментар