РУСИЈА

Лавров: Зеленски не би одлучио да нападне Курску област да му САД нису наредиле

Украјински лидер Владимир Зеленски не би одлучио да нападне Курску област да му то нису наложиле Сједињене Америчке Државе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Sputnik
„Свима је савршено јасно да се Зеленски никада не би одлучио на то, а то је, дефинитивно, одлука Зеленског... Он се никада не би одлучио на то да му то нису наложиле САД“, рекао је Лавров за телевизију „Русија“, коментаришући приступе западних земаља на напад Кијева на Курску област.
Министар је напоменуо да војну ситуацију оцењује руководство Министарства одбране Русије и редовно извештава руског председника Владимира Путина о ситуацији у овој области.
„Што се тиче спољнополитичке стране ствари, лопов се одавно сам издао. Ова еволуција од ‘ми немамо ништа са тим’, ‘нико нас није питао’ касније је прешла у фразу ‘да, обратили су нам се, ми то нисмо дозволили, али Залужни (бивши врховни командант Оружаних снага Украјине, сада амбасадор Украјине у Лондону) није послушао’“, оценио је Лавров.
Он је такође истакао да изговори украјинске стране о томе ко је дао зелено светло за овај напад на Курску област представљају брбљање.
Према његовим речима, украјински лидери су у очајној ситуацији, траже им замену.
Лавров је такође назвао срамотом изјаву Немачке да је Украјина одговорна за присуство немачких тенкова на територији Русије.
„Мислим да је то срамота. То у извесној мери говори о растућем очају Запада због неспособности Зеленског да испуни своју одређену мисију. И говори о томе да су они у очајној ситуацији, украјински лидери, њима већ траже замену. Видите како у немачким и америчким медијима тихо почињу да стварају слику губитника“, закључио је Лавров.
Дана 6. августа у 5.30 часова јединице Оружаних снага Украјине прешле су у офанзиву са циљем заузимања територије Курске области. Њихово напредовање је заустављено, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов. Он је нагласио да ће операција у Курској области бити завршена поразом непријатеља и изласком на државну границу. Како је саопштило руско Министарство одбране 19. августа, током борби на Курском правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су до 3,8 хиљада војника и 54 тенка.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је кијевски режим извршио провокацију и да се пуцало неселективно, укључујући и цивилне циљеве. Путин је истакао да ће непријатељ добити достојан одговор и да ће сви циљеви који стоје пред Русијом бити остварени.
У Курској, као и у Белгородској и Брјанској области, на снази је режим контратерористичке операције, како би се осигурала безбедност грађана.
Специјална операција у Украјини
„Пробудили руског медведа“: Кијеву предвиђају сурову одмазду Русије због напада на Курску област
Погледајте и:
Коментар