РУСИЈА

Кључне тачке Путинове посете Бакуу

Председник Русије Владимир Путин је након шест година посетио Азербејџан, где је боравио два дана. Иако се ове године већ састајао са лидером Илхамом Алијевом, председници увек имају актуелне теме за разговор. Међу њима су јерменско-азербејџански односи и сарадња у области енергетике.
Sputnik
Путин је данас око поднева стигао у резиденцију Алијева „Загулба“, која се налази 40 километара од Бакуа на обали Каспијског мора. Председници су одржали састанак у уском и проширеном формату.
„Веома смо задовољни нивоом сарадње наших земаља. Декларација о савезничкој сарадњи коју смо потписали у фебруару 2022. године успешно се спроводи – како у политичкој тако и у економској сфери. Видимо позитивну динамику, добре бројке“, констатовао је Алијев.
Енергетика је важан сектор сарадње две земље. Руске и азербејџанске компаније ваде нафту и гас и баве се прерадом и транспортом горива. Транспорт је још једна важна заједничка област. Западни део међународног транспортног коридора „Север-Југ“ пролази преко територије Азербејџана.

„Трговинско-економске везе се успешно развијају. На нашем претходном састанку у Русији рекли сте ми да је међусобни трговински промет нешто виши од четири милијарде долара. То је добра цифра, али не одговара нивоу наших могућности. Можемо да говоримо не само о енергетици, већ и о индустрији, логистици – имамо много области. У Азербејџану послује више од 1.270 предузећа са руским капиталом – ни то, наравно, није граница“, рекао је Путин.

Порука Јеревану

Наравно, Москва и Баку велику пажњу посвећују питањима стабилности и безбедности – глобалној и регионалној.
„Наравно, то се односи и на решавање ситуације на Јужном Кавказу. Свима је јасно и добро познато да се и Русија суочава са кризама, пре свега на украјинском правцу. Али историјска укљученост Русије у ситуацију на Јужном Кавказу диктира нам потребу да учествујемо у тим догађајима – наравно, у мери у којој то захтевају стране, без сумње“, истакао је руски лидер.
Москва је и даље спремна да допринесе склапању мировног споразума између Бакуа и Јеревана, као и разграничењу које је почело у априлу.
„Након посете Азербејџану, контактираћу премијера (Јерменије) Пашињана и обавестићу га о резултатима нашег састанка. Знам да Азербејџан има за циљ да заврши све процедуре у вези са потпуним решавањем ситуације. То ми је добро познато“, рекао је Путин.

Резултати састанка

Преговори су настављени у проширеном формату, уз учешће амбасадора и шефова кључних ресора обе земље.
„Видимо позитивну динамику у свим областима. Сфера нашег заједничког рада шири се из године у годину“, поновио је Алијев, истакавши да је Баку одлучан да ојача сарадњу у свим областима.
Лидери су затим потписали низ билатералних докумената. Међу њима су споразуми о сарадњи у области здравства, медицинског образовања и науке, безбедности хране, меморандуми о климатским променама и нискоугљеничном развоју, инспекцији рада, инвестиција.
Један од резултата је и договор о заједничкој изградњи нафтних танкера.

Поред тога, председници су објавили заједничко саопштење. Они су обећали да ће наставити са јачањем међудржавних веза „на принципима међусобног поштовања државног суверенитета, независности, територијалног интегритета, равноправности и немешања у унутрашње ствари“.

Констатовали су значај даљег развоја сарадње по питањима од заједничког интереса у међународним организацијама и другим мултилатералним платформама и исказали приврженост циљевима и принципима Повеље УН.

Допринећемо нормализацији

Стране су истакле значај трилатералне изјаве од 9-10. новембра 2020. године, као и накнадних договора постигнутих на највишем нивоу, у циљу осигуравања безбедности и стабилног развоја на Јужном Кавказу.
„Русија ће и убудуће на сваки могући начин доприносити нормализацији азербејџанско-јерменских односа и закључивању мировног споразума на основу познатих трилатералних договора које су постигли председници Русије, Азербејџана и премијер Јерменије“, поручио је Путин.
Ово је била осма посета Путина Азербејџану од 2001. године. Руски лидер је претходни пут боравио у Бакуу 2018. године.
РУСИЈА
Пријатељи и савезници који ће заједно правити танкере: Путин и Алијев усвојили заједничку изјаву
Коментар