СРБИЈА

Србину приведеном у Гораждевцу одређено задржавање до 48 сати

Србину из Гораждевца Луки Златичанину, кога је у недељу привела тзв. косовска полиција, одређено је задржавање до 48 сати, под сумњом да је подстицао на раздор и нетрпељивост.
Sputnik
Како је претходно јавио Радио Гораждевац, Златичанин је одведен у полицијску станицу у Пећи, а тзв. косовска полиција је тврдила да је разлог за привођење нарушавање јавног реда и мира, док породица сумња у то.
Супруга ухапшеног Надица Златичанин изјавила је да се чека одлука судије да ли ће он бити кажњен новчано или затвором и додала да су према њој у станици полиције били врло нељубазни и да су је истерали.
Како наводи Радио Гораждевац, Златичанин је пре пет дана са групом младих из Гораждевца био у кафићу и том приликом су певали песме Баје Малог Книнџе, након чега је у локал дошла полиција.
Према информацијама Радио Гораждевца, наредног дана полиција је новчано казнила власника локала.

„Огледало антисрпске хистерије Куртија“

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је привођење Луке Златичанина (45) из Гораждевца због певања песама огледало антисрпске хистерије и мржње режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.
„Уместо да се приводе и процесуирају они који су мучки побили српску децу на Бистрици, приведен је Србин из Гораждевца и то због наводног ремећења јавног реда и мира“, истиче се у саопштењу Канцеларије.
Указује се да је посебно индикативно да је Златичанин приведен скоро недељу дана након наводног дела, што указује на монтирани прогон и етничку позадину овог случаја, који има за циљ да узнемири и застраши Србе у Метохији.
Златичанину је одређено полицијско задржавање од 48 сати и пребачен је у станицу у Дечане, а обезбеђена му је бесплатна правна помоћ и адвокат који ће га заступати. Отац је троје деце, а његова породица у Гораждевцу живи деценијама и свој родни крај нису напуштали.
Канцеларија за Косово и Метохију наглашава да су се оваквим поступањем на удару нашли Срби у Метохији с циљем њиховог застрашивања и коначног протеривања са ових простора, док албански екстремисти свакодневно исписују графите мржње и терористичке УЧК, прете, малтретирају и пребијају Србе, а они који су пуцали у српску децу шетају слободно.
СРБИЈА
Спрема ли Приштина насилну интервенцију против Срба /видео/
Погледајте и:
Коментар