НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози открили доказе да су неандерталци били паметнији него што се веровало

Археолози су открили "изненађујуће" нове доказе који сугеришу да су неандерталци били паметнији него што се веровало.
Sputnik
Ископавања у близини Пиринеја у Шпанији дала су преко 29.000 артефаката, укључујући камено оруђе и животињске кости, што сугерише да су древни примати били вешти и интелигентни ловци, пренео је Дејли мејл.
Кости животиња откривене на локалитету показале су да су наши преци планирали своје оброке на основу околног окружења и развили алате специфичне за убијање великих животиња попут бизона или мањих попут зечева.
Налази су открили да су неандерталци били у стању да се прилагоде свом окружењу, доводећи у питање репутацију архаичних људи као спорих пећинских људи и бацајући светло на њихов опстанак и вештине лова, рекли су истраживачи.
Истраживачи са Аустралијског националног универзитета (АНУ) прегледали су подножје Абрик Пизара, локалитета који датира од пре 100.000 до 65.000 година током периода званог МИС 4, у потрази за траговима о изумрлим врстама.
У том региону се налази велики број пећина и склоништа у стенама које су биле дом неандерталцима.
Према наводима истраживача, ова нова открића оспоравају широко распрострањена веровања да су неандерталци ловили само велике животиње, попут коња и носорога.
Погледајте и:
Коментар