РУСИЈА

Кијев фактички забранио канонску Украјинску православну цркву

Парламент Украјине усвојио је нацрт закона који омогућава да се у земљи забрани канонска Украјинска православна црква, саопштио је посланик Раде Јарослав Железњак.
Sputnik
Закон ће ступити на снагу 30 дана након објављивања. Подржало га је 265 посланика, а за усвајање је било потребно 226 гласова.
„Рада је усвојила дорађени нацрт закона о забрани деловања верских организација повезаних са Русијом на територији Украјине. Народски речено – закон о забрани московске цркве. Усвојен је у другом читању са 265 гласова“, објавио је Железњак на Телеграму.
Он је додао да ће УПЦ имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“.
Протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и целе Русије изјавио је да усвојени закон о фактичкој забрани УПЦ крши међународно признате норме у области заштите верских слобода.

„Закон који је усвојила Рада гази међународно признате норме у области заштите верских слобода и пружа могућност даљег ширења антицрквеног прогона од стране кијевског режима“, рекао је патријархов саветник.

Он је додао да ће Свети синод Руске православне цркве изаћи са оценом закона.
У октобру 2023. године украјински парламент усвојио је у првом читању нацрт закона о забрани УПЦ. Црква је саопштила да предлог закона крши Устав Украјине и Конвенцију о људским правима.
Специјална операција у Украјини
Захарова: Само сатанисти могу да забране канонску Украјинску православну цркву
Погледајте још:
Коментар