ДРУШТВО

СЗО: Мајмунске богиње нису нова корона, знамо да контролишемо њихово ширење

Регионални директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге изјавио је данас да мајмунске богиње, без обзира на то да ли се ради о новом или старом соју, није нови корона вирус, јер се зна како да се контролише њихово ширење.
Sputnik
"Можемо и морамо заједно да се позабавимо мајмунским богињама. Дакле, хоћемо ли изабрати да успоставимо системе за контролу и елиминацију мајмунских богиња на глобалном нивоу или ћемо ући у још један циклус панике и занемаривања", рекао је Клуге на конференцији за медије, преноси Ројтерс.
Мајмунске богиње, вирусна инфекција која узрокује симптоме сличне грипу, обично је блага, али може да буде и смртоносна.
Варијанта тих богиња, "Клејд 1б" изазвао је глобалну забринутост јер се чини да се лакше шири кроз блиски контакт.
Случај заразе том варијантом вируса потврђен је прошле недеље у Шведској и повезан са растућом епидемијом у Африци.
Клуге је рекао да фокус на нови сој богиња даје Европи шансу да се поново фокусира на мање озбиљну варијанту вируса - "Клејд 2", укључујући боље савете о јавном здрављу и бољи надзор.
Око 100 нових случајева варијанте "Клејд 2", сваког месеца се пријављује у Европи, додао је Клуге.
Светска здравствена организација раније данас препоручила је земљама погођеним мајмунским богињама да покрену планове вакцинације у зонама где су се случајеви заразе појавили.
Погледајте и:
Коментар