НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На јужном полу Месеца нађени трагови океана магме

Мисија Чандрајан-3, историјски успех најмногољудије земље света, прикупила је доказе који потврђују теорије о формирању лунарне површине.
Sputnik
Јужни пол Месеца некад је био прекривен океаном течних, растопљених стена, открили су научници захваљујући индијској мисији Чандрајан-3.
Откриће трагова овог океана прошлог августа, додатни је доказ за теорију да је магма формирана на лунарној површини пре око 4,5 милијарди година, преносе британски медији.
Индијска сонда прва је, у августу 2024., стигла до овог изолованог и мистериозног дела Месеца и испитала га, а прикупљени подаци се још обрађују.
Тим који стоји иза ових открића открио је доказе о постојању ферон анортозита на јужном полу.

„Теорија ране еволуције Месеца постаје много робуснија у светлу ових опсервација“, рекао је др Сантош Вадавале, истраживач Физичке истраживачке лабораторије и коаутор студије објављене у часопису Нејчр.

Пре слетања индијске сонде на Месец главни докази за постојање океана магме откривени су током Аполо програма на много вишим географским ширинама.
Проф Вандавале и његов тим били су у контролној соби током мисије Чандрајан-3.
„То су били узбудљиви тренуци. Седење у контролној соби, померање ровера по површини Месеца - то је било заиста јединствено животно искуство“, рекао је он.
Када је индијска сонда Викрам успела да слети на јужни пол Месеца из ње је изашао ровер Прагјан, који је десетак дана истраживао околину и прикупљао податке.
Налази су само неки од научних података прикупљених током мисије Чандрајан-3, а Индија планира да лансира још једну мисију на Месец 2025. или 2026. када се нада да ће прикупити и вратити на Земљу узорке са лунарне површине за анализу.
Погледајте и:
Коментар