СРБИЈА

Стејт департмент о случају "Пивоваров", Вулин одговара: Гаде ми се издајници своје земље и народа

Гаде ми се издајници своје земље и свог народа, робија и презир су најмање што заслужују, поручио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин поводом оптужби руског активисте Андреја Пивоварова да је као тадашњи министар унутрашњих послова, имао улогу у његовом хапшењу 2021. у Русији.
Sputnik
„Нисам о Пивоваровом и оном другом робијашу обавестио било кога, јер се тим шпијунима нисам бавио, то није посао полиције, шпијунима сам се бавио као шеф БИА“, рекао је Вулин.
Он је додао да то могу да посведоче припадници хрватске, бугарске и албанске службе које је протеривао или хапсио.
Навео је и да је Пивоваров на слободи заслугом ЦИА, те да га оптужује да је о његовом агентурном раду против сопствене државе Русије известио његову државу Русију и да је зато ухапшен и осуђен не у Србији, већ у својој земљи - Русији.
"У време када сам водио БИА агенти Пивоваров и онај други су већ били на по закону им одређеној робији. Али, ако ме питате да ли бих спречио сваку обавештајну или политички непријатељску активност предузету са територије Србије, а према било којој другој земљи, одговор је - да", навео је Вулин у саопштењу.
Како напомиње, чинио је и чини све да Србија не буде земља која се користи за нападе на било кога.

"Свако ко дође у Србију да злоупотреби нашу територију за изазивање политичке, економске или безбедносне нестабилности било које владе, није добродошао у Србију и заслужује бар прогон, ако већ није ухапшен", рекао је Вулин.

Стејт департмент: Вулин остаје на листи санкција САД

У интервјуу за српске медије Андреј Пивоваров, који се представља као руски опозиционар, а који је недавно одлежао казну затвора, за своје хапшење оптужио је Александра Вулина. Тим поводом реаговао је и Стејт департмент који је у саопштењу навео да Вулин остаје на листи санкција САД.
"Наш став о Александру Вулину је добро познат. Он остаје под америчким санкцијама. Сједињене Државе не играју никакву улогу у именовању особља у српској влади", поручили су из Стејт департмента.
Даље се додаје да Стејт департмент цени "континуирано партнерство Србије у борби против руске агресије у Европи и пружању хуманитарне помоћи украјинском народу".
"Наш фокус је на сарадњи са српским лидерима на јачању стратешког партнерства наших земаља док Србија гради сигурну и просперитетну будућност у Европи која је нерањива на политичке и економске уцене Русије", пише у саопштењу.
Погледајте и:
Коментар