СВЕТ

На реду Обала Слоноваче? Абиџан сумња да амбасада Украјине учествује у обуци екстремиста

У Обали Слоноваче се спроводи истрага у вези учешћа украјинске амбасаде у тој земљи у припремама екстремиста и слању делова за дронове, објавили су афрички медији.
Sputnik
Према наводима портала Бамада из Малија, власти Обале Слоноваче наводно спроводе истрагу.
Ради се о учешћу амбасаде у Абиџану у „тајним војним припремама“ и испоруци делова за дронове путем дипломатске поште.
Ако се потврде те инфомације, то би могло да утиче на односе две земље, наводи портал.
Портал АктиНигер је објавио да се украјинска амбасада можда бави коориднацијом обуке екстремиста у домену комуникација и да такве активности брину власти Обале Слоноваче.
Подсетимо, Мали, Нигер и Буркина Фасо обратили су се Савету безбедности УН са захтевом да предузме мере против Украјине због подршке тероризму у Африци.
„Министри спољних послова Малија, Нигера и Буркине Фасо одлучно осуђују то што украјинске власти подржавају и величају тероризам, и позивају Савет безбедности да испуни своје обавезе у вези са свесним избором Украјине да подржи тероризам у Африци, посебно у региону Сахел“, истиче се у саопштењу земаља у које је Спутњик имао увид.
Раније су француски медији, позивајући се на војни извор из Малија, писали да су терористи из савеза малијских оружаних сепаратистичких група ЦСП-ДПА ишли на обуку у Украјину.
Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Кијев, будући да не може да победи Руску Федерацију на бојном пољу, одлучио да отвори „други фронт“ у Африци, подстичући терористичке групе у афричким државама, пријатељским Москви.
Мали и Нигер су прекинули дипломатске односе са Украјином због подршке Кијева локалним терористима.
Погледајте и:
Коментар