Подкаст

Зашто „Отписани“ никада неће бити отписани | Орбита културе

Са каквим осећањем ће испратити емитовање дигитално обновљене култне серије „Отписани“, настале пре пола века, какве је савете имао редитељ Александар Аца Ђорђевић за тада младе глумце за Спутњик објашњава глумац Војислав Воја Брајовић.
Sputnik
А да подсетимо, у чувеној серији гледали смо тада младе глумце Александра Берчека, Микија Манојловића, Чедомира Петровића, Драгана Николића, али и бардове попут Радета Марковића, Павла Вуисића, Стеву Жигона...
У „Орбити“ откривамо шта ће све наћи пред публиком Глумачких сусрета, фестивала који се традиционално одржава у простору нишке тврђаве, али и шта је од нових филмских остварења био предмет пажње и избор селектора овогодишњег новосадског филмског фестивала.
Зашто гласови мртвих нису мртви гласови, како се овај чувени стих Ивана В. Лалића још једном потврдио у обимној књизи „Десет портрета и десет разговора“, на шта нас са готово полувековне дистанце опомињу речи Меше Селимовића, Милоша Црњанског, Ћопића и Ћосића, Чолаковића и Куленовића… изговорене у разговору за медије – сазнајемо од аутора ове књиге недавно објављене у Службеном гласнику – професора емеритуса Миливоја Павловића.
А како изгледа када један од водећих књижевних критичара посвети књигу једном од водећих писаца и у њу смести огледе и критике који су настајали током четири деценије дугог литерарног али и личног пријатељства, шта је дело прерано преминулог Давида Албахарија учинило тако јединственим и непоновљивим у савременој српској књижевности – о томе у „Орбити културе“ разговарамо са писцем Михајлом Пантићем, аутором књиге „Албахари“, недавно објављене у издању „Архипелага“.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Коментар