СВЕТ

Илон Маск подржао позиве за ослобађање Дурова

Амерички бизнисмен Илон Маск подржао је хештегом #FreePavel кориснике друштвених мрежа који позивају на ослобађање оснивача месинџера Телеграм Павла Дурова, који је приведен у Француској.
Sputnik
Маск је навео и да сматра да ће ускоро људе у Европи кажњавати због лајковане објаве са шалом на друштвеним мрежама.
„Моје мишљење: У Европи ћете 2030. године бити погубљени због лајковања шале“, написао је Маск на свом налогу на мрежи Икс.

На удару слобода говора

Са своје стране, члан Представничког дома америчког Конгреса Марџори Тејлор-Грин (републиканка из Џорџије) је у вези са притварањем Дурова изјавила да је у питању напад на слободу говора.
„Слобода говора је на удару по целом свету. Зашто су ставови и изјаве људи толика претња“?, написала је она, коментаришући објаву новинара Такера Карлсона о притварању Дурова.
Према њеним речима, „неопходно је храбро решити разлике у јавном простору“.
Такер Карлсон је претходно изјавио да је Дуров приведен јер је одбио да „цензурише истину“ по налогу влада и обавештајних служби.
Амерички политичар Роберт Кенеди Млађи је, коментаришући привођење оснивача Телеграма, рекао да је потреба за заштитом слободе говора постала хитнија од икада.
„У Француској је управо ухапшен оснивач и извршни директор шифроване, нецензурисане платформе Телеграм. Потреба да се заштити слобода говора постала је хитнија него икад“, написао је Кенеди Млађи на својој страници на друштвеној мрежи Икс.

Париз показује свету тиранско лице

Лидер француске партије Патриоти Флоријан Филипо је у вези са хапшењем Дурова рекао да Париз показује свету „тиранско лице“.
„Извршног директора и оснивача друштвене мреже Телеграм синоћ је привела француска полиција на аеродрому ‘Бурже’, он је смештен у притвор и прети му казна до 20 година затвора... А да ли ће сутра (власника друштвене мреже Икс Илона Маска) бацити у затвор ако дође у Француску, због непоштовања европских правила о цезнузи према Закону о дигиталним услугама?! Француска представља свету своје тиранско лице! Морамо се ослободити ових лудака!“, написао је Филипо на свом налогу на мрежи Икс.
Француски медији су у суботу увече јавили да је оснивач Телеграма Павле Дуров приведен на аеродрому „Бурже“. Дуров је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана.
РУСИЈА
Оснивач Телеграма приведен на аеродрому у Паризу - прети му 20 година затвора
Погледајте и:
Коментар