РУСИЈА

Криза на америчком тржишту прелива се на цео свет – спас је у злату

Раст цене злата повезан је са нестабилношћу у глобалној економији, изјавио је директор Високе школе за финансије са универзитета „Плеханов“ Константин Ордов.
Sputnik
„Сада чујемо све више гласина о могућој рецесији у америчкој економији као највећој на свету. Све јасније видимо знаке потенцијалне кризе на берзама широм света. Све то, у условима високе инфлације, доводи до тога да инвеститори прелазе на поузданије опције штедње, а злато је ту један од приоритета“, рекао је стручњак за портал „Лента.ру“.
Ако је раније најсигурније било куповати америчке државне обвезнице, сада је опало поверење у те инструменте и, у суштини, не постоји никакав поуздан аналог за њих осим злата.
Поред тога, истиче стручњак, многе земље последњих година све више пажње посвећују својим златним резервама.
„То доводи до повећаног интересовања, али није повећана и производња злата. Наравно, треба направити разлику између физичког и монетарног злата. Дакле, видимо да постоји ограничена количина физичког злата, док разне врсте депозита у златном еквиваленту и папирном злату такође повећавају потражњу за самим физичким златом. Услед тога, расте цена тог дефицитарног ресурса и док не стабилизујемо тржишта и не схватимо шта се дешава са светском економијом, злато има добре изгледе да настави да поскупљује“, закључио је Ордов.
ЕКОНОМИЈА
Злато на историјском максимуму - полуга премашила милион долара
Коментар