РУСИЈА

Руски омбудсман: Прави разлог хапшења Дурова ─ затварање Телеграма

Комесарка за људска права у Русији Татјана Москаљкова изјавила је да је прави разлог хапшења Павла Дурова покушај затварања Телеграма, где се може сазнати истина о актуелним дешавањима у свету.
Sputnik

„Апсолутно је очигледно да је прави разлог хапшења Павла Дурова покушај затварања Телеграма, онлајн платформе на којој се може сазнати истина о актуелним догађајима у свету“, написала је Москаљкова на свом каналу на Телеграму.

Савезни омбудсман навела је да хапшење Дурова изазива протест свих који се залажу за слободу говора и изградњу мултиполарног света.
Она је додала да Дуровљево привођење представља још једно грубо кршење права на слободу говора.
„Притварање оснивача Телеграма Павла Дурова у Француској представља још једно грубо кршење права на слободу говора. То је такође још једна јасна манифестација двоструких стандарда у погледу основних људских права од стране неких држава које величају демократију, а заправо настоје да је погазе“, нагласила је она.
Оптужујући Дурова за „све смртне грехе“, француске власти теже потпуној контроли изражавања мишљења уместо да се боре против криминала, дискриминације и других кршења људских права, оценила је она.
Према њеним речима, Телеграм, који је створио Дуров, је згодан, једноставан и приступачан алат за комуникацију међу људима по целом свету, као и платформа за брзо ширење информација без цензуре.
„Наравно, многима се то не свиђа, а наследнике велике француске револуције желим да подсетим на чувену изреку: Не слажем се ни са једном вашом речју, али спреман сам да умрем за ваше право да то говорите“, додала је она.
Француски медији су у суботу увече јавили да је оснивач Телеграма Павла Дуров приведен на аеродрому „Бурже“. Дуров је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана.
РУСИЈА
Асанжов сарадник: Хапшење Дурова ─ дело америчких обавештајних служби
Погледајте и:
Коментар