СВЕТ

Берлин: Подривање гасовода „Северни ток“ ─ злочин

Немачка влада не дели став чешког председника да су гасоводи „Северни ток“ и „Северни ток 2“ били легитимна мета и сматра њихово подривање злочином, изјавио је портпарол немачке владе Штефен Хебештрајт на конференцији за медије.
Sputnik
„Савезни канцелар је последњих месеци јасно изражавао свој став на састанцима са пољском и чешком страном, као и са многим другим страним партнерима: то је злочин који се мора истражити. Главно тужилаштво води истрагу“, истакао је портпарол.
Раније је чешки председник Петер Павел изјавио да он нема јасне инкриминишуће информације о умешаности Украјине у нападе на „Северне токове“. Истовремено је навео да се оружани сукоби воде не само против војних, већ и против стратешких циљева, а цевоводи су таква мета. Према његовим речима, да је такав напад имао за циљ прекид испорука руског гаса и нафте у Европу, онда би то био легитиман циљ.
Коментаришући изјаву чешког председника, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да она подсећа на сличне изјаве представника терористичких организација Ал Каиде и Исламске државе забрањених у Русији.
РУСИЈА
Москва: Берлин треба да преда СБ УН податке о истрази о експлозијама на гасоводима „Северни ток“
Погледајте и:
Коментар