СВЕТ

Кирби: Настављају се преговори и примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца

Преговори у Каиру о постизању примирја у Појасу Газе и договора о таоцима се настављају, изјавио је саветник за националну безбедност у Белој кући Џон Кирби, додајући да ће се разговори у наредним данима наставити на нивоу радних група како би се разјаснили специфични проблеми.
Sputnik
Током разговора са новинарима Кирби је одбацио сугестије да су преговори пропали и рекао да су, напротив, били конструктивни, преноси Ројтерс.
"Разговори су заправо напредовали до тачке где се чинило да је следећи логичан корак формирање радних група на нижим нивоима како би се разрадили детаљи", рекао је Кирби и додао да ће Брет Мекгурк, највиши саветник америчког председника Џозефа Бајдена за Блиски исток, који је учествовао у преговорима, ускоро напустити Каиро након покретања разговора на нивоу радних група.
Према Кирбијевим речима, један од проблема којим ће се радне групе бавити биће размена талаца које Хамас држи и палестинских затвореника које држи Израел.
Додао је да ће детаљи који треба да се реше укључивати број талаца који ће бити размењени, њихов идентитет и динамику могућег ослобађања.
Месеци преговора између Израела и Хамаса који су се често прекидали, нису успели да доведу до споразума ни о окончању војне кампање Израела у окупираној палестинској енклави, ни о ослобађању преосталих талаца које су припадници Хамаса отели у нападу на Израел 7. октобра 2023. године.
Током викенда, либанска група Хезболах је испалила стотине ракета и дронова на Израел док је израелска војска саопштила да је напала Либан са око 100 авиона како би спречила напад већих размера због чега се најновији круг преговора између Израела и Хамаса одвија под претњом регионалне ескалације.
Коментар