РЕГИОН

Нешић у нападнутом повратничком насељу код Мостара: Заштитићемо нашу децу

Министар безбедности у Савету министара Босне и Херцеговине Ненад Нешић посетио је српско повратничко насеље Баћевићи код Мостара, које је претходних дана било мета бруталног напада и провокација.
Sputnik
Нешићева посета је одговор на недопустиве акте насиља који су потресли ову локалну заједницу и изазвали забринутост међу српским повратницима.
Нешић је поручио да је српски народ сложан и да ће бранити свако дете, а да су последњи напади још једна порука да Србима у ФБиХ нема места, преноси РТРС.
"Могу доћи овде и бити десет дана, али ово мора системски да се реши. Морамо јасно питати и муслимане и Хрвате да ли желе да живе са нама и да ли су Срби равноправан народ у ФБиХ или смо и народ на кога је отворен лов и овде и у Сарајеву и у Коњицу? Не презају да нападну и СПЦ. Нећемо дозволити лов на Србе. Наћи ћемо начин да заштитимо нашу децу", истако је Нешић.
Заменик председника Градског већа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да охрабрује да су идентификовани сви који су учествовали у нападу на српску децу и да се нада ће први пут добити и адекватне казне јер је то прави пут који би вратио мир и сигурност.
Баћевиће је раније данас посетио и министар за људска права и избеглице у Савету министара Севлид Хуртић, који је рекао да неко смишљено диже тензије.
Како подсећа РТРС, нападачи на дечака у повратничком насељу Баћевићи код Мостара су идентификовани.
Министар унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Маријо Марић навео је да су идентификована три или четири лица, међу којима има и малолетних. Они су саслушани и уследиће подношење прекршајних пријава надлежном суду.
У насељу Баћевићи 22. августа на игралишту су непознате особе напале српску децу, а игралиште и село облепљено је кукастим крстовима, свастикама, словом "У", "ХВО". Мештани тврде да се кроз село раније чула и рафална пуцњава.
У Малом Пољу код Благаја, јужно од Мостара група за сада непознатих особа синоћ је физички насрнула на тринаестогодишњака који је на себи имао мајицу са обележјима Фудбалског клуба Вележ.
Погледајте и:
Коментар