РУСИЈА

Француска продужила притвор Дурову на још 48 сати

Оснивач Телеграма Павле Дуров остаће у притвору у Француској још 48 сати у оквиру истраге о сајбер криминалу, изјавио је за Спутњик извор у париском тужилаштву.
Sputnik
„Могу да вам потврдим да је Павлу Дурову синоћ продужено задржавање у полицијском притвору на максимално 48 сати“, саопштио је извор.
Асистенткиња Јулија Вавилова и телохранитељ су након испитивања пуштени на слободу.
Претходно, руски медији су, позивајући се на тужилаштво пренели да је рок за остајање Дурова у притвору 25. августа продужен до 28. августа у оквиру процедуре која се примењује у вези са кривичним делима за које је предузетник оптужен.
Претходно, амерички новинар Такер Карлсон оценио је да је хапшење оснивача Телеграма Павла Дурова у Француској карактеристика диктатуре.

Хапшење Дурова

Подсетимо, француски медији су у суботу увече јавили да је оснивач Телеграма Павле Дуров приведен на аеродрому „Бурже“. Дуров је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана.
Тужилаштво у Паризу је објавило списак од 12 кривичних дела која му се стављају на терет.
Међу њима су саучесништво у набавци, транспорту, поседовању, понуди или продаји дрога, као и саучесништво у превари коју је извела организована банда, преносе француски медији.
Француско правосуђе се интересује за друштвену мрежу Телеграм због недостатка модерације и акција за сузбијање трговине дрогом на тој платформи, али и због спречавања ширења садржаја педофилског карактера.
Правосудне власти такође истражују у оквиру овог правног поступка оптужбе за "одбијања на захтев надлежних власти комуникације информација или докумената неопходних за реализацију и коришћење пресретања дозвољених законом".
Француски председник Емануел Макрон негирао је да је притвор оснивача друштвене мреже Телеграм Павла Дурова политичка одлука.
Погледајте и:
Коментар