СРБИЈА

Нова фаза: Приштина насељава Север Албанцима да би отерала Србе

Међународна заједница ћути на очевидну намеру Аљбина Куртија да промени етничку структуру на северу Косова, што је забрањено и уредбом коју би требало да спроводи Унмик, напомиње политички аналитичар и историчар Александар Гуџић поводом најаве да ће Приштина у четири општине на северу изградити куће намењене за Албанце.
Sputnik
Приштинских власти најавиле су изградњу у четири општине на северу Косова, у којима Срби чине више од 95 одсто становништва, 200 кућа намењених Албанцима повратницима, али и Бошњацима, Турцима и другим мањинама - не и Србима.

Албанизација севера Косова

Политиколог са Косова и Метохије Александар Гуџић каже да је јасно да Аљбин Курти жели максимално да искористи нелегално изабране албанске градоначелнике у четири српске општине на северу како би се што више албанизовао север Косова.
„Најава приштинских власти да ће започети са изградњом кућа на северу Косова и Метохије за Албанце повратнике нарушиће додатно међуетничке односе, што лако може да доведе до сукоба. У перспективи ће то сигурно нарушити и етничку слику Севера,“ каже Гуџић.
Наш саговорник је уверен да то и јесте крајњи циљ Приштине и режима Аљбина Куртија.
„То им је циљ. Али сада постављам питање свима, пре свега онима у међународној заједници – како то да званична Приштина овако муњевито реагује када је у питању повратак Албанца, а да је повратак Срба са Косова и Метохије, којих је званично протерано око 240.000 , на нивоу статистичке грешке,“ пита наш саговорник.
Гуџић такође истиче да и тамо где су се Срби вратили на своја огњишта за њих тај повратак није био одржив, те да су после пар година Срби повратници морали опет да их напусте.
„Морали су да бољи живот потраже у централној Србији или негде у иностранству. Да рекапитулирам, бојим се да ће ова најава продубити кризу и додатно нарушити међуетничке односе на северу Косова,“ каже он.

Уредба која се не примењује

Гуџић је подсетио и на чињеницу да постоји уредба коју је требало Унмик да спроводи а која се управо тиче промене етничке структуре у местима на Косову и Метохији.
„Она предвиђа да се са продајем неке куће или имовине у којој је један народ већински, сагласност мора добити од Општине и већинске заједнице. Али, та одредба није никада дословно спровођена а зашто - то би требало да знају у међународна заједница. Управо због непоштовања исте многа места која су била српска сада то више нису,“ напомиње он.
Према речима Гуџића, забрињавајуће је то што се нико из међународне заједнице поводом овога не оглашава, као што ћуте и на Куртијево даље злостављање Срба и кроз наметање косовских институција на северу.
„Ту спада и отварање поште тзв. Косова на северу и гашење наших пошта. Али то је још један вид манипулације Куртија и његова потреба да на сваки начин стави до знања да Север никада више неће бити као пре,“ каже наш саговорник.

Обесмишљавање ЗСО

Осим изградње станова за Албанце на Северу на десетине локала су промениле власничке структуре у самом центру Северне Митровице, који су одлуком тзв. косовске Агенције за имовину прешле у руке Албанаца.
Тако је истом одлуком кренуло и одузимањем станова бивших јавних предузећа у власништву Срба и додељивања истих Албанцима. С друге стране, Албанци су забранили радове на асфалтирању улице у повратничком насељу Сунчана долина, у општини Звечан, намењеном избеглим и расељеним Србима из других делова КиМ.
Сама чињеница да тај пројекат изградње кућа на северу КиМ не реализује Министарство за повратак, већ оно за локалну самоуправу, а да не обухвата Србе, указује на то шта је намера приштинских власти. Такође, протеривањем Срба и насилним насељавањем Албанаца на северу Косова у будућности би било обесмишљено и формирање Заједнице српских општина.
СРБИЈА
Спрема ли Приштина насилну интервенцију против Срба /видео/
СРБИЈА
ЕУ: Приштина да се уздржи од једностраних потеза, расправа о мерама се наставља
Коментар