РУСИЈА

Шеф ИАЕА стигао у Русију: У Курској области прети нуклеарни инцидент

У Курској области постоји опасност од нуклеарног инцидента, изјавио је шеф Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси након обиласка Курске нуклеарне електране.
Sputnik
„Овде постоји опасност од нуклеарног инцидента. Данас ми је речено за неколико случајева напада дроновима на територију и објекте електране. Док сам био на станици видео сам трагове тих напада. У суштини, чињеница да се на неколико километара од нуклеарне електране воде борбе изазива велике страхове и забринутост за безбедносни режим“, рекао је Гроси, преноси „Русија 24“.
Како је истакао, ИАЕА је широм света одговорна за одржавање нуклеарне и физичке безбедности нуклеарних објеката. Управо због тога је прихватио позив руског председника Владимира Путина и дошао у Курску нуклеарку са члановима тима како би лично оценио ситуацију и заједно са руским колегама нашао решење.
„Курска нуклеарна електрана је нуклеарни објекат који се налази на територији Русије, под контролом Русије и тренутно се користи. Ми, као представници ИАЕА, можемо да предложимо низ техничких корака и мера у циљу очувања нуклеарне безбедности“, рекао је Гроси.
Агенција, додао је, има развијен процес сарадње са руском државном корпорацијом „Росатом“, руским војницима, обавештајним службама и Министарством спољних послова. ИАЕА заједно са њима разматра шта могу урадити како би се спречили инциденти.
„Али на крају је правило веома једноставно – не треба нападати нуклеарну електрану“, казао је Гроси.
Током обиласка Курске нуклеарке закључено је да она ради „у скоро нормалним условима“, прецизирао је он.
Такође је најавио посету Украјини и састанак са Владимиром Зеленским. Гроси је обећао да ће с њим разговарати о значају очувања дијалога ИАЕА са Кијевом и Москвом.
Курска нуклеарка налази се у Курчатову.
Специјална операција у Украјини
Рјабков: Умешаност Вашингтона у напад на Курску област ─ чињеница
Погледајте још:
Коментар