РУСИЈА

Дуров: Имао сам договорену вечеру са Макроном на дан хапшења

Оснивач Телеграма Павле Дуров, који је ухапшен у Француској, саопштио је да је на дан слетања у ту земљу да је требало да вечера са председником Емануелом Макроном, пише лист „Канар аншене“.
Sputnik
„Он је рекао полицији која га је задржала при изласку из авиона да има договорену вечеру са Макроном“, наводи француски лист.
С тим у вези, у Јелисејској палати демантовали су његову тврдњу и саопштили да је Макрон те вечери био у француском одмаралишту Туке.
О Дурову пише и лист „Волстрит џурнал“, наводећи да је француски председник 2018. године предлагао да се седиште компаније премести у Париз.
Позивајући се на неименоване изворе, лист прецизира да је током поверљивог ручка Макрон предложио Дурову да се седиште Телеграма премести у француску престоницу, као и да је са суоснивачем Телеграма разговарао о томе да добије држављанство те земље.
Међутим, Дуров је одбио да пресели компанију у Париз, додаје „Волстрит џурнал“.
Осим тога, позивајући се на неименоване изворе, лист пише да су обавештајне службе Француске и УАЕ извеле заједничку операцију хаковања његовог телефона 2017. године.
Према медијским наводима, та операција се називала „Љубичаста музика“ и одвијала се у светлу наводне екстремне забринутости француских власти да је терористичка група ДАЕШ (забрањена у Руској Федерацији) „користила Телеграм за врбовање и планирање терористичких напада“.
Извори тврде да је компанија Дурова дуго игнорисала судске позиве. Према наводима Телеграма, његове активности нису у супротности са одредбама Закона о дигиталним услугама ЕУ.
„Волстрит џурнал“ пише да у овом тренутку нема знакова да је операција хаковања његовог телефона на било који начин повезана са његовим привођењем.
Сам Емануел Макрон је раније изјавио да привођење Дурова није политички мотивисано.
Погледајте и:
Коментар