РУСИЈА

Кремљ: Треба озбиљно схватити упозорење Трампа о Трећем светском рату

Кривица украјинске стране за ескалацију нуклеарне опасности у Курској нуклеарној електрани је више него очигледна, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков. Он је додао и да је Запад "до гуше" и директно умешан у украјински сукоб.
Sputnik
„Шеф 'Росатома' је јуче прилично детаљно изнео наш став. Рекао је да је шеф Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси видео резултат напада дроновима на нуклеарку, оценио је претњу који би могли да представљају ти удари, као и потенцијалну претњу која се наставља“, навео је Песков.
Како је рекао, ИАЕА се из очигледних разлога позива на недостатак овлашћења да прогласи одговорне за нападе на нуклеарну електрану.
„Међутим, ту је све толико очигледно да генерално нема питања. Кривица украјинске стране за ескалацију нуклеарне опасности је више него очигледна“, одговорио је портпарол на питање како Кремљ оцењује Гросијеву посету нуклеарки.
Раније је шеф Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси након обиласка Курске нуклеарне електране изјавио да у Курској области постоји опасност од нуклеарног инцидента.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Москва чека објективнију оцену ИАЕА након посете нуклеарки.
„Видимо и оцене и рад ове структуре, али сваки пут, наравно, желимо објективније и јасније исказивање става те структуре, не у корист наше земље, нити потврђивања става Москве, већ у корист чињеничног стања са једним конкретним циљем – осигуравања безбедности и спречавања да се сценарио развије катастрофалним путем, ка коме кијевски режим све гура“, објаснила је дипломата.

Треба се озбиљно односити према упозорењима Трампа

Може се разумети бивши амерички председник Доналд Трамп, који је упозорио на велику вероватноћу глобалног сукоба, рекао је прес секретар руског председника Дмитриј Песков.

„Постоји разлог за забринутост у овом случају, такве алармантне изјаве – вероватно, према њима се треба односити са разумевањем“, рекао је Песков.

Трамп је дан раније изнео мишљење да напад украјинских оружаних снага на Курску област указује на приближавање Трећег светског рата.
Специјална операција у Украјини
Русија упозорава: Провокације Кијева против нуклеарних електрана имаће несагледиве последице по свет
Погледајте и:
Коментар